Koruma alanlarının yönetimi ve yönetim planı sürecinin değerlendirilmesi
Management of conservation areas and evaluation of the management plan process
- Tez No: 223676
 - Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ZEREN GÜLERSOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: Koruma Planlaması, Yönetim Planı, Tarihi Yarımada, Conservation Planning, Management Plan, Historical Peninsula
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 158
Özet
Dünyada kent kimligini belirleyici ögelerin basında gelen tarihi alanların önemi gün geçtikçe artmaktadır. Artan önemle birlikte koruma yaklasımları da gelisim göstermekte ve etkin koruma için alan yönetimi gündeme gelmektedir. UNESCO Dünya Mirası Merkezi'nin Dünya Mirası Listesine yer alma kosullarından biri olarak yönetim planı talep etmesi ile birlikte, koruma alanları için yönetim planlarının hazırlanması bir zorunluluk haline gelmistir. Bu çalısmada, korumada çagdas yaklasımın bir ürünü olan yönetim planı kavramı dogrultusunda, hazırlama ve uygulama sürecinde yasanan sorunları dikkate alarak, koruma alanlarının etkin yönetimi için yönetim planlama sürecinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalısmada öncelikle amaca uygun olarak tarihi çevre ve kültürel miras kavramı ele alınmıs, koruma anlayısının dünyada ve Türkiye'de gelisimi ortaya konulmus ve yönetim planının günümüz koruma anlayısı içindeki yeri degerlendirilmistir. Çalısmanın üçüncü bölümünde, koruma alanlarının yönetiminde, UNESCO, ICOMOS ve IUCN gibi koruma konusunda dünyada söz sahibi olan kurum ve kuruluslar tarafından yayınlanmıs temel çalısmalar olarak kabul edilebilecek ?rehberler? ayrıntılı olarak incelenmistir. nceleme sonucunda yönetim planı hazırlama süreci belirlenmis ve öneri yönetim planı içerigi olusturulmustur. Dördüncü bölümde, farklı karakterdeki alanlar için hazırlanan basarılı yönetim planları, belirlenen süreç dogrultusunda ayrıntılı olarak incelenmis ve yönetim planı hazırlık sürecinin temelde aynı kaldıgı sonucuna varılmıstır. Son olarak belirlenen yönetim planı süreci ve incelenen örnekler dikkate alınarak ve mevcut yönetmelik dogrultusunda, Tarihi Yarımada için çagdas koruma yaklasımını yansıtan bir yönetim planı önerisi getirilmistir. Ayrıca çalısmanın bütünü degerlendirilip tarihi alanların etkin korunmasının saglanması için yönetim planlarının gerekliligi vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
The importance of historical areas, which are one of the most significant elements of city identity, has been constantly increasing in the world. Along with this increased importance, protective actions have been improving and area management, which envisages an effective protection, is now on the agenda. UNESCO World Heritage Center urges countries that are planning to be on the list of World Heritage should have a management plan. This is the reason why the preparation of management plans is now an important requirement. In this study, in line with a contemporary management plan, it is aimed to determine the management plan process so as to effectively protect conservation areas. And also problems faced during the preparation and application steps, were taken into account. In the study, the concept of historical environment and cultural heritage has been discussed, the improvement of conservation concept in Turkey and also in the world has been put forward and finally the management planning has been discussed in terms of today?s conservation policy. In the third part of the study, fundamental work which has been published by such institutions as UNESCO, ICOMOS, and IUCN has been thoroughly investigated. The management plan and three phases are proposed in the third chapter. In the fourth chapter of the study, successful management plans created for areas with different characteristics have been studied in detail in line with established process and it has been concluded that preparation process for the management planning remained unchanged. Finally, considering established management planning process and studied examples, and also in line with the current regulations, a management planning proposal, which reflects an up-to-date conservation action for the Historical Peninsula, has been made. Moreover, each section of this study has been evaluated taking the entire study into account, and the requirement for the management planning has been emphasized to ensure that an effective protection is carried out for historical areas.