Taşıtlarda yandan çarpma emniyeti
Sideways crashes safety of the vehicles
- Tez No: 223789
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasıtlarda güvenlik, tasıtlarda yandan çarpma emniyeti, kapı barları, The safety of vehicles, sideways crashes safety of the vehiches, door impact beam
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Otomotiv endüstrisinde, güvenlik donanımları giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Hava yastıkları, ABS(Anti Blokaj Sistemi),EBD(Elektronik Fren Dağılımı),Stabilite kontrolü, Kapı Barları, darbe emici tamponlar ve benzeri sistemler araç güvenliğini günden güne arttırmaktadır. Ancak bu güvenlik donanımları, birçok faktör açısından incelenmelidir. Çünkü araçlarda tüm donanımlar birbiriyle ilintilidir. Dolayısıyla, tasarım esnasında bütün faktörler göz önüne alınmalıdır. Bu tez kapsamında, araçlarda yandan çarpmalara karsı alınan önlemler ve bu önlemlerin getirdiği avantajlar, bilgisayar destekli tasarım(CAD), FEM (Finite Element Method) analizi ve çekme sertlik testleri ile desteklenmeye çalısılacaktır. ?lk bölümde; yandan çarpmalarda yaralanmalar, yandan çarpma istatistikleri, yandan çarpma kaza testleri incelenecektir. ?kinci bölümde ise, yandan çarpma güvenliğinin etkin yöntemlerinden biri olan kapı barından bahsedilecektir. Kapı barı tasarımının standardı, tasarım gereklilikleri ve yeni bir tasarım bu bölümde konu edilecektir. Son bölümde ise, değisik malzemelerden yapılmıs kapı barları bilgisayar destekli tasarım yöntemiyle olusturulacak, FEM analizi ile değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The safety equipments such as Airbag, ABS(Anti blockage system),EBD(Electronic brake distribution),stability control, door impact beam, impact absorption bumper etc. systems will be more important day by day in automotive industry. However, this safety equipments must be investigate to take of many factors into consideration. Because, all equipments are concerned with each other at the vehicles. This thesis includes countermeasure of the sideways crashes and advantage of this equipments. Computer aided design(CAD), FEM (Finite Element Method) analysis, tensile tests and hardness tests will be support. First section includes; sideways crashes injuries, statistical of the sideways crashes and side crashes tests. As for second section is about door impact beam which is the active countermeausure of the sideways crashes safety. Door impact beam standard, requirements of the DIB design and a new design are subjected into this section. Last section is the result section of the thesis that includes door impact beam which has new design. Computer aided design(CAD), FEM (Finite Element Method) will be used for design and analysis.