Yaya hareketleri ve mekan ilişkisi-İstanbul Galata bölgesi örneği
Relation between pedestrian movement and space-Istanbul Galata region
- Tez No: 223818
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE SEMA KUBAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yaya hareketleri, Kentsel Tasarım, Space Syntax, Yürünebilirlik, Pedestrian Movement, Urban Design, Space Syntax, Walkability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, kentsel mekanlarda kullanım seviyelerinin çevresel değişkenlerden nederece etkilendiği araştırılmıştır. Çalışma, canlılığını yitirmiş bir merkez olan tarihiGalata bölgesinde yürütülmüştür. Galata'da mevcut yaya hareketlilik dokusu tespitedilmiş ve hareket dokularıyla karşılaştırmak amacıyla bir dizi değişken belirlenmiştir.Bu değişkenler, eğim, arazi kullanımı, görsel kalite, çekicilik ve konfor, güvenlik veerişilebilirlik olmak üzere beş ana başlık altında değerlendirilmiştir. Erişilebilirlikdeğişkeninin hesaplanmasında, şehirlerin karmaşık fiziksel yapılarını tanımlamayayönelik olarak çalışan ve mekansal sistemin temsil edildiği matematiksel yöntemlerkullanan Space Syn tax yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler,yaya hareketlerinin bağımlı değişken olarak ele alındığı bir regresyon analizi ileirdelenmiştir. Regresyon analizi sonuçları, yaya hareketlerini %60 oranında açıklayanbir model vermiştir. Modele göre yaya hareketlerini, güvenlik, arazi kullanımı ve SpaceSyntax yöntemi kullanılarak elde edilen erişilebilirlik değişkenleri belirlemektedir.Gelecekte önerilecek kentsel tasarım projelerinde bu bulgular ışığında bir düzenlemeyapılması, erişilebilirliğin önemle ele alınması ve önerilerde, tespit edilen mevcuteğilimler ve potansiyeller doğrultusunda alanın merkez konumuna hitap edecek ticaretve hizmet kullanımlarına ağırlık verilmesi önerilmektedir. Araştırmanın sonuçlarıdoğrultusunda, Galata'yı etkilemesi öngörülen kentsel tasarım çalışmalarının yayahareket dokuları üzerindeki olası etkilerinin sınanması da mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the possible effects of environmental variables on the levels of activity inurban spaces have been researched. The study area is the historical Galata region whichhas lost its vitality. Within the context of the study, the existing pedestrian movementpatterns have been observed and a range of variables have been decided to analyze therelationships. These variables have been evaluated under five headi ngs: slope of the area,land use pattern, visual quality, attraction and comfort, safety and accessibility. TheSpace Syntax method, which tries to define the complex physical structures of cities andrepresents the spatial system with mathematical program ming, has been used tocalculate the ?accessibility? values. The data which have been recorded in this studyhave been analyzed with a multiple regression analyses, in which the pedestrianmovement levels are taken as the dependent variable. The result of the regressionanalyses has generated a model that accounts for 0, 60 of the variation in pedestrianmovement. According to the model, the pedestrian movement levels have been explainedwith safety, accessibility (Space Syntax integration values) and land use patternvariables. It is recommended that the designers take the findings of this study intoaccount for future urban design projects. According to the results of the research, it wil lbe possible to test the likely impacts of the urban design proposals on pedestrianmovement levels in Galata.