Buz pateni sahasının depreme dayanıklı çelik sistemle tasarımı
Design of an ice skating hall with earthquake resistant steel construction
- Tez No: 223991
- Danışmanlar: DOÇ.DR. E. FİLİZ PİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik, Çatı, Deprem, Maliyet, Birleşim, Steel, Roof, Earthquake, Quantity, Connection
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Gerçekleştirilen bu tez çalışmasında, İtalya'da yapılmış olan bir buz pateni sahasının çatı konstrüksiyonu, Türkiye'de deprem şartları altında ve deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik çerçevesinde incelenmiştir. Tasarlanan çatı konstrüksiyonunda, yapının dış sınırları, aks aralıkları, betonarme tribüne oturduğu kotları, çatı kotu gibi özelliklerine sadık kalınmıştır. Bu tez kapsamında çelik elemanlarda alınacak yüklerin hesabı ve eleman boyutlandırılması gibi pratik mühendislik konuları da gözden geçirilmiştir. Yapının statik ve dinamik analizi gerçekleştirilmiş, elde edilen kesit tesirlerine göre boyutlandırma ve birleşim hesapları yapılmıştır. Deprem etkilerinin yapı üzerinde ortaya çıkardığı sorunlar belirlenmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar maliyet ve süre analizi açısından incelenmiş, mevcut bina ile metraj açısından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study steel roof construction of an ice-skating hall which was built in Italy, was designed with earthquake effects in Turkey conditions and was inspected within the aspects of Specification for Structures to be built in Earthquake Areas. As in the designed form, exterior borders of the building, axes, the elevation of the columns that are fixed to the reinforced concrete tribune, the elevation of the roof, were remained. It is scrutinized the estimating loads and determining the dimensions. Structural and dynamic analysis was performed verifying the analysis results, dimensions and connection details were finalized. From the finalized results, cost and time consumption analysis was performed and it was compared with the quantity of existing structure.