Oral mukozal malignansilerin erken tanısında kullanılan non-invaziv yöntemlerin karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
Compared evaluation of non-invasive methods employed in early detection of oral mucosal malignancies
  1. Tez No: 224808
  2. Yazar: ASLIHAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PELİN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oral kanser, kemilüminisans, dijital renk analizi, eksfoliyatif fırça biopsisi, Oral cancer, chemiluminescence, digital colour analyses, exfoliative brush biopsy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
İnsanlarda, normal doku homeostazının sağlanması için en gerekli olay; apoptozis, diğer bir deyişle, genetik olarak programlanmış hücre ölümüdür. Klinik olarak yakınma oluşturan bir bulgu yaratana dek, zaman içinde ve birtakım çevresel/genetik/viral faktörlerin etkisi ile kanser meydana gelmektedir. Klinisyenlerin erken tanıdaki etkinliklerini arttırmayı amaçlayan pek çok cihaz ve yöntem geliştirilmektedir. Toluidin mavisi ile şüpheli dokuların boyanması ve displaziye sahip olanlarının boyayı tutmaları sonucunda koyu mavi renkli olarak sergilenmesidir. En yeni yöntemlerden birisi ise kemilüminesan ışık kaynağı kullanan ve ?displazik lezyonların beyaz renkte görülmesi? esasına dayanan ViziLite® uygulamasıdır. Fırça biyopsisi ise yıllardır kullanılmakta olan ve oral mukozal displazilerin tanılanmasındaki etkinliği konusunda tartışmaların sürdüğü bir tekniktir. Sunulan çalışmada, dijital görüntüler üzerinde renk analizleri yaparak lezyona ait objektif ve kantitatif verilerin elde edilmesi planlanmıştır. Displazi veya malignite şüphesi taşıyan lezyonlar bulunan bireylerde, toluidin mavisiyle boyama ve ViziLite® ile değerlendirilme sonucunda elde edilen klinik görünümlerinin dijital ortamda renk analizlerinin yapılması, lezyonların renk özelliklerinin objektif ve kantitatif olarak belirlenmesi hedeflenmiştir. Aynı lezyonlardan fırça biyopsisi ile örneklerin alınması ve sonuçta, tüm yöntemlerin etkinliklerinin lezyonlara ait histolojik verilerle karşılaştırılarak değerlendirilmesi planlanmıştır. Hastalardan standart koşullarda elde edilen dijital görüntüler, CIELAB ölçeğine göre analiz edilmiş ve her lezyonun L*, a* ve b* değerleri hesaplanmıştır. Toluidin mavisiyle boyama uygulamasının tüm malign lezyonları %100 hassasiyetle saptadığı, ancak bazı benign lezyonlarda da malign lezyonlardakine benzer bir boyanma oluşturduğu görülmüştür. Boyamanın oluştuğu tüm lezyonlara fırça biyopsisi uygulanması sonucunda ise kanserli lezyonları ve sağlıklı dokuyu %100 hassasiyetle saptayan, hatalı pozitif oranı % 7,14 ve gerçek negatif oranı %92,86 olan kombine bir yöntemin geliştirilmesi mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
Apoptosis, which can be defined as ?genetically programmed cell death? is the key procedure for normal tissue homeostasis. In order to increase the efficacy of the clinicians in early diagnosis of oral cancer lesions, many devices and methods have been developed. One of the most well-known conventional methods is staining of the suspicious mucosal structures with toluidine blue and subsequently, exhibition of dysplastic lesions as dark blue areas. One of the most novel techniques is ViziLite® which is a chemiluminescent light source that displays the dysplastic or malignant tissues as white areas. Exfoliative brush biopsy is another method which has been in use for decades. In the present study, the aim was to obtain objective and quantitative data by performing color analysis on the digital clinical images of the lesions, rather than having subjective evaluations that depend on the ability of the observer. Oral mucosal lesions with dysplasia or with malignancy potential were evaluated by color analysis of their digital clinical images. Then, brush biopsy specimens of each lesion were obtained and examined. All data were compared to the results of the histological evaluations of the lesions. The results revealed that comparison of ?E, ?L, ?a and ?b values obtained in each method (toluidine blue and ViziLite®). When all lesions which were positively stained with toluidine blue were also examined with brush biopsy, the malignant and benign lesions were diagnosed with 100% sensitivity. With this ?combination? method, the false positive rate was 7.14% , and true negative rate was 92.86%.