Akciğer kanseri olan hastalara uygulanan taburculuk planının semptom kontrolü ve yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
investigation of the effect of discharge plan on symptom control and quality of life in patients with lung cancer
  1. Tez No: 224821
  2. Yazar: MEDET KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇİÇEK FADILOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, taburculuk planı, yaşam kalitesi, semptom kontrolü, Lung Cancer, Discharge Plan, Quality of Life, Symptom Control
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu arastırmanın amacı; akciger kanseri olan hastalarda uygulanan taburculuk planlamasının, semptom kontrolü ve yasam kalitesine etkisini belirlemektir ve deneysel olarak planlanmıstır. Arastırma; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gögüs Hastalıkları Kliniginde Mayıs 2006- Temmuz 2007 tarihleri arasında yürütülmüstür. Arastırmaya dahil edilme kriterlerine uyan hastalardan 32'si (16 deney, 16 kontrol) arastırmanın örneklemini olusturmustur. Kontrol grubundaki hastalara klinikteki rutin hasta bakımı; deney grubundaki hastalara taburculuk programı uygulanmıstır. Arastırmada veri toplama araçları olarak; Akciger Kanserli Bireylere Yönelik Veri Toplama Formu, Akciger Kanseri Semptom Skalası, Karnofsky Performans Skalası, EORTC QLQ C-30 ve LC-13 kullanılmıstır. Deney grubundaki hastalara taburculuk programı sürecinin uygulanmasında, Hasta Egitim Kitabı kullanılmıstır. Arastırmanın uygulanması için etik kurul izni ve kurumdan yazılı izin, arastırmaya katılan hastalardan bilgilendirilmis sözel ve yazılı onam alınmıstır. Deney ve kontrol grubundaki hastaların; iştahsızlık, Yorgunluk, Dispne, Agrı, Hastalıgın Aktivitelere Etkisi, Ortalama Semptom Yükü, Global Yasam Kalitesi (AKSS), Rol Fonksiyonu, Sosyal Fonksiyon, Global Yasam Kalitesi, Yorgunluk, Bulantı-Kusma, İştahsızlık, Diyare (EORTC QLQ C-30), Bogaz Agrısı, Yutma Güçlügü, Diger Kısımlarda Agrı (LC-13) skorlarında tekrarlayan ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olustugu saptanmıstır (p0,05). Sonuç olarak; taburculuk programı uygulanan akciger kanserli hastaların 6 haftalık periyotta yasam kalitesi ve semptom siddeti düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede gelismeler oldugu saptanmıstır. Bu sonuç dogrultusunda; akciger kanserli hastaların bakımında taburculuk planlamasının etkili oldugu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim of the study is to establish the effectiveness of discharge plan on symptom control and quality of life in patients with lung cancer. The study was planned as experimentally. The study was carried out between May 2006 and July 2007 in The Department of Pulmonary at Ege University Hospital of Medical School, Izmir, Turkey. Sample of the research consisted of thirty two patients; 16 patients in experimental group, 16 patients in control group. A routine clinic patient care was administered in the control group whilst a discharge program in the experimental group. As data collection instruments Patient Data Collection Form Related Lung Cancer Patients, Lung Cancer Symptom Scale, Karnofsky Performance Scale, EORTC QLQ C-30, and LC-13 Quality Of Life Questionnaire were used. Patient Education Booklet was used in applying the discharge plan to patients with lung cancer. The needed permission from the Ethics Committee, a written consent from the University, and also an informed and written consent from all the participant patients were obtained in order to conduct the investigation. A statistically significant difference was detected between the scores of Lack of Appetite, Fatigue, Dispne, Pain, Effect of Disease on Activities, Mean Symptom Burden, Global Quality Of Life (LCSS), Role Function, Social Function, Global Quality Of Life, Fatigue, Nausea-Vomiting, Lack of Appetite, Diarrhea (EORTC QLQ C-30), Sore Mouth, Difficulty in Swallowing, and Pain in Other Parts (LC-13) in the repeated measures of the patients of experimental group and control group (p0.05). Consequently, a statistically significant improvement was observed in quality of life and symptom severity levels of the patients, who had lung cancer and whom a discharge plan was applied, within a period of 6 weeks. In this context, it could be suggested that discharge planning is an effective tool for the care of patients with lung cancer.