Tavşan izole mide fundusunda kolinerjik aşırım üzerine nikotinin etkisi : Pirogallol ve antioksidanların etkisinin araştırılması.
Effects of nicotine on cholinergic transmission in isolated rabbit gastric fundus: to research effects of pyrogallol and antioxidants.
- Tez No: 225530
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF SARIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: asetilkolin, nöronal nikotinik reseptörleri, antioxidanlar, oxidanlar, acetylcholine, neuronal nicotinic receptors, antioxidants, oxidants
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Nikotin, nöronal nikotinik reseptörleri etkileyerek sinir sonlanmalarından asetilkolinin salıverilmesini arttırdığını bilinmektedir. Çalışmamızda tavşan mide fundus düz kas preparatında EAU'ya bağlı kasılma cevapları üzerinde Nikotinin ?geçici? artışa neden olduğu ve Heksametonyumun, nöronal nikotinik reseptör antagonisti, EAU üzerinde Nikotinin oluşturduğu ?geçici? artırıcı etkiyi ortadan kaldırdığını gösterdik. Atropin tarafından EAU'ya bağlı kasılma yanıtlarının ortadan kalkması ve Neostigmin tarafından artması, bu olayın kolinerjik aşırım üzerinden gerçekleştiğini göstermektedir. Ayrıca Nikotin mitokondriyal solunum zincirini bozarak, süperoksit anyonun ve hidrojen peroksidin oluşmasını artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle EAU üzerinde Nikotinin oluşturduğu asetilkolinin salıverilmesi ve SOR'un etkisinin arasında bir ilişki olup olmadığını araştırılması amaçlanmıştır. İzole tavşan mide fundusundan longitüdinal şeritler hazırlandı. İn vitro, şeritlere (60 V, 8-32 Hz, 1 ms) stimülasyon ile EAU uygulandı. İlk olarak, EAU'ya bağlı Nikotinin etkisi araştırıldı, ayrı seri deneyde ise EAU'ya bağlı Nikotinin etkisi Pirogallol, Allopurinol, Deferoksamin ve Mannitolun uygulaması sonucunda değerlendirildi.Sonuç olarak, Tetrodotoksin EAU'ya bağlı kontraksiyonu ortadan kaldırılmaktadır. Pirogallol EAU'ya bağlı kontraksiyonu anlamlı azaltırken, Nikotin oluşturduğu EAU üzerindeki kasılmayı anlamlı etkilemediği bulundu. Mannitol yüksek konsantrasyonda EAU üzerindeki Nikotinin oluşturduğu yanıtı anlamlı olarak azalttı. Allopurinolun, Deferoksaminin ve Mannitolun düşük dozun uygulaması ise Nikotinin oluşturduğu kasılma cevapları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik yapmadı.
Özet (Çeviri)
Nicotine having an effect upon presynaptic receptors while having increased the release of Acetylcholine from nerve endings. Our data shows that electrical field stimulation (EFS) dependent Nicotine induced transiently increased contraction of the smooth muscle in the rabbit isolated fundus and Hexamethonium, an antagonist of the neuronal nicotinic receptor, significantly inhibited the contractile response to nicotine on EFS. Furthermore, EFS induced contractions were abolished by Atropine and enhanced by Neostigmine. This data demonstrates that response to Nicotine on EFS proceeds as a result of cholinergic transmission. It is also known that nicotine possesses the property of increasing the formation of reactive oxygen species (ROS). Thus, we decided to investigate whether there is interrelation between the effects of ROS and EFS dependent nicotine induced acetylcholine release. Longitudinal strips of smooth muscle were subjected to electrical field stimulation (EFS) in vitro using stimulus parameters (60 V, 8-32 Hz, 1 ms). The effect of nicotine on EFS responses was then measured in the absence and presence of a Pirogallol, Allopurinol, Deferoxamine and Mannitol. In conlusion, TTX abolished EFS induced contractions. Pirogallol induced decreased EFS-induced contractile response, while there was nosignificant contractile response to nicotine on EFS. At that, Mannitol significantly reduced contractile response to nicotine on EFS only in high concentration. Whereas in small concentrations Mannitol statistically did not cause any results. Deferoxamine and Allopurinol also had no significant response.