Vokal kord nodüllü kadın hastalarda ses kalitesi ve kişilik yapısının incelenmesi
Investigation of voice qality and personality in woman patients with vocal cord nodul
- Tez No: 225701
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ses, nodül, ses kalitesi, akustik ses analizi, mizaç, stres, kişilik, Voice, nodule, voice quality, acoustic voice analysis, temperament, stress, character
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Vokal nodüllü bireyler ses kliniklerindeki hasta grubunun geniş bölümünü oluşturmakta ve çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Görülme sıklığı sesin profesyonel olarak kullanıldığı mesleklerde daha yüksektir. Kişinin mizaç özellikleri, stres ve duygusal durum, fonasyonda yer alan fizyolojik mekanizmaları etkileyerek ses kalitesinde değişimlere neden olurBu çalışmada, ses kısıklığı şikayeti ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB AD Mart 2007 ile Haziran 2008 tarihleri arasında başvuran ve fiziksel ve stroboskobik muayeneleri sonucu vokal kord nodülü tanısı almış 32 hasta ile kontrol grubu olarak herhangi bir ses bozukluğu şikayeti olmayan ve larengeal muayenesi normal 30 olgudan seçilmiştir. Çalışmaya uygun tüm olgular Odyoloji BD ses laboratuvarına alınarak akustik analiz için ses kayıtları alınmıştır. Ses kaydı sonrası ses değerlendirme formu, aerodinamik değerlendirme (a, s, s/z süreleri), SHİ, RÖGÖ, MÖ tüm olgulara uygulanmıştır. Akustik analiz için CSL programında yer alan MDSP ve Dr. Speech programının ses değerlendirme bölümünden yaralanılmıştırÇalışma sonucunda anksiyete mizaç özelliğinin ve stresle başa çıkma stratejilerinde nodül grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı farklılık saptandı. MFZ'nında nodül grubunda anlamlı olarak kısalma görüldü. MDSP'den MF0, Jitt, ROP, PPB, SHdB, Shim, APB, GHO, YFİ parametrelerinin tümünde, ses değerlendirme programında Jitt, Shim%, ve ?Dr. Speech? ses değerlendirme analiz programının algısal (SB, SK, SN) parametrelerinde anlamlı farklılık gözlenmiştir. Vokal nodüllü hastaların değerlendirilmesi sırasında, objektif akustik ve algısal parametrelerin değerlendirilmeleri yanında tedavinin etkinliği açısından mizaç ve stres faktörlerinin de göz önünde bulundurulmasını önermekteyiz
Özet (Çeviri)
Vocal nodule is seen usually in females and patients with vocal nodule compose the largest group in voice clinics. The incidence is high in jobs using voice professionally. The temperament, stress and the emotional conditions make change on the voice quality by affecting the physiologic conditions of phonationThirtytwo patients who admitted to ENT Department of Gazi University Faculty of Medicine with voice disorder and between March-June 2007 were included as study group. On physical and stroboscopic evaluation vocal nodule was detected in all patients. The control group was 30 normal subjects who did not complain from voice disorder. The voice records were obtained from all subjects in voice laboratory. After recording voice evaluation form, aerodynamic evaluation (a, s, s/z time), voice handicap index, Rosenbaum?s learned resourcefulness schedule, (RLRS), Temperament and Characteristic Inventory (TEMPS-A) were performed to all subjects. Acoustic analysis was done by using CSL program in MDVP and vocal assessment part from Dr. Speech. The differences for anxiety temperament dimension and investigation of strategies of solving the stress problems were significant between study group and control subjects. The decrease in MPT in study group was significant. There were statistically significant difference in mFo, Jitt, RAP, PPQ, SHdB, Shim, APQ, NHR, SPI parameters from MDVP, Jitter, Shim% from vocal assessment and perceptual evaluation (H, R, B) from Dr. Speech?s vocal assessment analysisWe suggest attaching importance of patient?s temperament and stress factors while evaluating the patients with vocal nodule beside objective acoustic and emotional parameters