Spor federasyonlarında toplam kalite yönetimini uygulanabilirliği
Sports federations concerning the implementability of total quality management.
- Tez No: 225744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Spor Federasyonu, Spor Yöneticisi, Total Quality Management, Sports Federation, Sports Manager
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı ?Özerk Spor Federasyonlarında? görev yapan spor yöneticilerinin (Federasyon Başkanı, Federasyon Asbaşkanı, Yönetim Kurulu Üyesi, Federasyon Genel Sekreteri ve Şef) Toplam Kalite Yönetimin Uygulanabilirliğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidirBu amaçla; ilgili literatür incelenerek araştırmaya ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında spor federasyonlarında görev spor yöneticilerine bir anket uygulanmış ve anketten elde edilen bulgularla araştırmanın problemine çözüm aranmıştırAraştırmanın evrenini Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı 57 Spor Federasyonunda fahri ve tam zamanlı olarak görev yapan yöneticiler oluşturmaktadır. Örneklemini ise Özerk Spor Federasyonlarında görev yapan 859 yönetici arasından tesadüfî yöntemle seçilmiş 168 spor yöneticisi oluşturmuşturToplanan anketlerde verilerin işlenmesi bilgisayar vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Anketlerdeki verilerin çözümlenmesinde istatistikçilerin de görüşleri alınarak, frekans ve yüzde dağılımları bulunmuş, ayrıca spor yöneticilerinin görüşlerinin değerlendirilmesinde t-testi ve anova testleri kullanılmış, 5'li Likert ölçeğine göre derecelendirilmiştir. Anketteki verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 istatistik programı kullanılmıştırSonuçta; kamu yönetiminin bir parçası spor yönetiminde de, kamu yönetiminin doğasından kaynaklanan katı, hiyerarşik ve bürokratik yapıyla alakalı bazı sorunların vardır. Buna bağlı olarak da; spor yönetiminin bir parçası olan spor federasyonlarında da benzer problemler yaşanmaktadır. Ayrıca mevcut özerk statünün de amaçlara hizmet etmediği kabul edilmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen spor yöneticileri, ?Toplam Kalite Yönetimi'nin Spor Federasyonlarında Uygulanabilirliği? konusunda olumlu görüş bildirmişlerdirBuna göre; öncelikle spor federasyonlarında hedef tam özerkleşme olmalıdır ve yapılacak yasal düzenlemelerle birlikte, Spor Federasyonlarında Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarına geçilmelidir
Özet (Çeviri)
The aim of this study is identifying the opinions of the managers (president of the Federation, member of the board, deputy chief, General Secretary of the Federation and chief) of the autonomious Sports Federations concerning the implementability of Total Quality ManagementWith this aim; the relavant literature was consulted and the information found was considered to inform the current research. In the scope of the research, a questionnaire has been administered to the sports managers who are working for sports federations and a solutuion of the problems investigated with this research have been examined in terms of the findings of the questionnairesThe managers working for the 57 Sports Fedeartion under the Youth and Sports General Directorate as a voluntary and full time form the population of the research. 168 sports managers selected randomly out of the 859 managers working for autonomious Sports Federations make up the sample of the resarchThe data of the questionnaires was processed by use of a computer. During the analysis of the data from the questionnaires, the opinions of the statistics experts have been taken. The frequency and percentage spreads have been found and t-test and anova tests have been used to evaluate the opinions of the sports managers and scored according to the five score Likert scale. The data of the questionnaires were evaluated using the SPSS 10.0 statistics programmeIn conclusion, it was seen that some problems were due to the strict, hierarchical and bureaucratic structure of the sports administration that is a part of the state structure was exist. On this account sport federations is a part of sport management has same problems. Besides existent autominous sport federations statute didn? t serve that aims. Despite all of this difficulties, sports managements were ?Implement Of Total Quality Management Within The Autominous Sport Federations? consider a positive actIn light of the findings, it is possible to conclude that the aim of the sports federations should be to become completely autonomious and Total Quality Management should be implemented in the autonomious Sports Federations once the necessary legal regulations are put in place