İlköğretim okulu 2. kademe öğrencilerinin sınıf içi davranış bozukluklarının engellenmesinde öğretmen-veli iletişiminin rolü
The role of communication between teacher and parents in preventing in-class behavourial defects of secondary school students
- Tez No: 226271
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Communication, Education, Parent, Behavioural Defects, Teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma; İlköğretim okulu 2. kademe öğrencilerinin sınıf içi davranış bozukluklarının engellenmesinde öğretmen-veli iletişiminin rolünü tespit etmek amacıyla yapılmıştır.İstenmeyen öğrenci davranışları öğretmenlerin sınıf içerisinde karsılaştıkları önemli sorunlardan bir tanesidir. Öğretmenler sınıf içerisinde zamanlarının büyük bir kısmını istenmeyen öğrenci davranışlarıyla baş etme yollarına ayırmaktadır. Bu sınıf yönetiminin zamanı etkin kullanımını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunun ortadan kalkması için istenmeyen öğrenci davranışlarının nedenlerinin belirlenmesi ve uygun çözüm yollarının bulunması gerekmektedir.Öğretmen-veli iletişimi istenmeyen öğrenci davranışlarının engellenmesinde önemli bir unsurdur. Öğretmen-veli iletişimi sayesinde çocuğu her haliyle kabul ettiğimizi göstererek onu iyi-kötü, zayıf-güçlü yanlarıyla tanıyabiliriz ve onda değişmesi gereken davranışları belirleyerek bir takım sorunları iletişim yoluyla azaltabilir ya da bütünüyle çözebiliriz. Bu konuda hem velilere hem de öğretmenlere önemli görevler düşmektedir.Bu çalışmada öğretmenlere, sınıf yönetiminin önemli sorunlarından olan istenmeyen davranışların gerçekleşmesini engellemek için yol göstereceği düşünülmüştür. Ayrıca velilerin okulla ve çocuğunun öğretmeni ile iletişimlerinde karşılaşılan problemleri belirleyerek alınabilecek önlemleri tespit ederek, veli öğretmen işbirliğinin öğrencinin eğitimine ve başarısına katkılarını tespit etmektir.Bu araştırmanın evrenini , 2007-2008 Eğitim ? Öğretim yılında , İstanbul ilinde Üsküdar, Kadıköy ve Ümraniye ilçelerindeki okullarda öğrencisi bulunan veliler oluşturmaktadır.Veriler bu ilçelerdeki veliler arasından rasgele seçilen 300 veliye uygulanan anket çalışması ile toplanmıştır. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the role of communication between teacher and parent in preventing the in-class behavourial defects of secondary school students.Undesirable student behaviour is one of the most significant problems that teachers meet in the class. Teachers spend most of their time trying to find a way to cope with undesirable student behaviour. This negatively influences the class management on the matter of using the time efficiently. In order to overcome this problem, the reasons behind the undesirable student behaviour should be determined and proper solutions should be offered.Teacher-Parent communication is an important factor in preventing undesirable student behaviour. Thanks to teacher-parent communication, we can recognize the student with his or her good and bad, weak and strong qualities by showing the child that we acknowledge him or her with the way he or she is. We can also partially or completely solve some of the problems via communication by specifying the behaviour that need to be changed. On this matter, both parents and teachers have significiant duties.This study is considered to help teachers while preventing the undesirable manners, which is one of the most significant problems in the class.The environment of this research consists of the parents whose children attended the schools of Uskudar, Kadikoy and Umraniye in 2007-2008 educational year. The data has been obtained by the survey which was applied to 300 parents, who were chosen randomly among the parents in the research environment. SPSS statistical programme was used for the analysis of the data obtained from the test which was applied to the test subjects. Charts were created for the acquired discoveries, and the findings were thus interpreted.