Toplam kalite uygulamalarının öğretmenlerin iş tatmini üzerine etkileri ve ankara ilinde bir uygulama
The effects of total quality applications on job satisfaction of teachers and an application in ankara city
  1. Tez No: 226876
  2. Yazar: HASAN CURA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Uygulamaları, Öğretmenlerin İş Tatmini, Total Quality Applications, Job Satisfaction of Teachers
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmada toplam kalite uygulamalarında başarı faktörü açısından öğretmenlerin iş tatmininin ne düzeyde farklılaştığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırmada ilk ve orta dereceli kamu okulları uygulama alanını oluşturmaktadır. Bu okullar toplam kalite uygulamalarında başarı faktörüne göre iki gruba ayrılmıştır. Başarılı okullar MEB toplam kalite uygulamaların ödüllendirme sürecinde okul/kurum kategorisinde dereceye giren okullardır. Diğer grup ise ödüllendirme sürecinde belirli bir başarısı olmayan okullardan oluşmaktadır. Araştırma evrenini Ankara ilinde ilk ve orta dereceli kamu okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır.Bu araştırma kapsamında kamu okullarında görev yapan öğretmenlere bir anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler ile toplam kalite uygulamalarında başarı faktörü açısından öğretmenlerin iş tatminindeki farklılaşmanın ne düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada farklılaşmanın düzeyi frekans analizi ve t-testi ile incelenmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0,5 olarak kabul edilmiştir.Araştırmanın sonucunda toplam kalite uygulamalarında başarı faktörü açısından öğretmenlerin iş tatmin düzeylerinin farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, in which level the job satisfaction of teachers becomes different according to success factor in total quality applications has been tried to expose.In the research, primary and secondary government schools are the application area. These schools are divided into two groups according to success of total quality applications. The successful schools are the schools that got top degrees in school/institution categories in the rewarding process of MEB total quality applications. The other group of schools consists of the schools which don?t have any degree. The universe of the research is the teachers in primary and secondary government schools in Ankara.A questionnaire has been applied to the teachers in primary and secondary government schools in this research. In which level the job satisfaction of teachers becomes different according to success factor in total quality applications has been determined by means of obtained data. The level of differentiation has been analyzed by using frequency analyze and t-test. The level of significance was taken as 0,5.As a result of the research, it has been determined that job satisfaction level of teachers becomes different according to success factor in total quality applications.