Genel idari kolluk ve kolluk işlemleri
Cuff and acts of cuff
- Tez No: 227045
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR AKYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kolluk, Kamu Düzeni, Polis, Jandarma, Cuff, Public order, Police, Gendarmerie
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 413
Özet
Devletin en yaygın ve en eski görevi kamu düzenini sağlamak ve korumaktır. Bu görev ?kolluk? marifetiyle yerine getirilir. Kamu düzeninin korunması ve sağlanması için yürütülen faaliyetlere, bu faaliyetleri yerine getiren kuruluşa ve bu kuruluşta çalışan personele kolluk denir.Ülkemizde kamu düzeninin sağlanmasından ve korunmasından İçişleri Bakanı sorumludur. İçişleri Bakanı bu görevini Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı vasıtasıyla yerine getirir. Fakat gerektiğinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı dışında diğer kolluk kuruluşlarından ve hatta Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de istifade eder.Kolluk idari kolluk ve adli kolluk olmak üzere ikiye ayrılır. İdari kolluk mevzuatta suç saydığı eylemlerin işlenmesinden önce gerekli tedbirleri alarak kamu düzeninin bozulmasını önlemek, kamu düzeni bozulmuşsa yeniden tesis edilmesini sağlamakla görevlidir. Adli kolluk ise bir suç işlendikten sonra o suçla ilgili her türlü araştırmayı yapmak, suçun faillerini ortaya çıkarmak, suçla ilgili bütün delileri toplamak ve bunları adli makamlara teslim etmekle görevlidir.İdari kolluk kendi içinde genel idari kolluk ve özel idari kolluk olmak üzere ikiye ayrılır. Genel idari kolluk, toplumda güvenlik, genel ahlak, genel sağlık ile dirlik ve esenliği yani kamu düzenini korumakla, bozulduğunda da geri getirmekle görevli kolluğa denir. Özel idari kolluk ise özel kanunlara göre kurulan ve bu kanunlarda verilen görevleri yapan kolluğa denir. Ülkemizde genel idari kolluk görevleri polis ve jandarma, özel idari kolluk görevleri ise belediye kolluğu, köy korucuları, av kolluğu, orman kolluğu vb. tarafından yerine getirilmektedir.Kolluk faaliyetleri, kolluk makamları ve kolluk personeli tarafından yürütülür. Kolluk makamları, kamu düzeninin korunması için kolluk faaliyetleri konusunda düzenleyici veya bireysel işlem yapmaya yetkili kılınmış bulunan makamlardır. Kolluk personeli, kolluk konusunda düzenleyici ya da bireysel işlem yapmaya yetkili olmayıp yalnızca kolluk makamlarınca yapılmış olan işlemleri yerine getirmekle yükümlü olan kamu görevlileridir. Kolluk personeli, kolluk makamları dışında kalan bütün kolluk görevlileri olarak da tanımlanabilir.Diğer konularda olduğu gibi kolluk konusunda da yasa koyucu, çoğu kez, genel ilke ve esasları koymakla yetinmekte, kamu düzen ve güvenliğini tehlikeye sokacak ya da bozacak tutum ve davranışların ayrıntılarının belirlenmesini ise idareye bırakmaktadır. İdare yani kolluk makamları da söz konusu ayrıntıları düzenleyici işlemler ile belirlemektedir. Yasama organınca ya da yetkili kolluk makamlarca konulan genel, soyut, sürekli ve kişilik dışı kurallar da birel işlemler vasıtasıyla uygulanma imkanına kavuşurlar.
Özet (Çeviri)
The widest and the oldest duty of the state is to provide and preserve the public order. This duty is enforced by means of cuff. Cuff is the activities to preserve and provide the public order; the organization which operates these activities and personel of the organization.It is responsibility of the Minister of Interior in Turkey to provide and protect public order. Minister of Interior does this duty with the help Turkish National Police and the General Command of Gendarmerie and if it is necessary, with the help of other cuff institutions, even with the help of Turkish Armed Forces with the condition of a decision of the Council of Ministers.Cuff is divided to administrative and judicial cuff. Protection of the public order by getting mesures before crimes are ommittedand to provide it if it has been damaged are the resoonsibilities of administrative cuff. The responsibility to investigate crimes, to find criminals and to find out all the evidence and to submit them to judicial posts belongs to judicial cuff.Administrative cuff is divided into parts as general and special administrative cuffs. General administrative cuff is responsible to protect public order; security, public morals, public health, peace and quietude and to provide them if they are damaged. Special administrative cuff is established with assigned with duties by special laws. In Turkey, police and gendarmerie does the duties of general administrative cuff, where municipal cuff, village guards, game wardens, forest cuff etc. does the duties of special administrative cuff.Cuff funtions are done by cuff posts and cuff personnel. Cuff posts are competent to make general or individual operations fort he protection of public order, where the cuff personnel are the officials who enforce these operations. In order words, cuff personnel are the officials who are not cuff posts.Like other situations, parliament, generally puts the general principles, leaving details to administration. So, the duty to determinate the details of behaviours against the public order and public safety, generally belongs to administration, in other words the cuff postswhich determinate them by general operations. Rules of general, objektive and permanent made by Parliament or competent cuff postsa re enforced by means of individual operations.