İş yerlerindeki örgütsel adalet algısının duygular üzerindeki etkisi
Exploring effects of organizational justice perceptions on emotion in workplaces
- Tez No: 227377
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEM ŞAFAK ÇUKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Adalet, Örgütsel Adalet, Duygular, Justice, Organizational Justice, Emotions
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, işten çıkarılma sürecinde algılanan farklı örgütsel adalet algılarının işten çıkarılma sürecinde yaşanabilecek farklı duygusal deneyimler ile olan ilişkisini incelemektir. Çalışmanın örneklemini İstanbul'da son bir yılda işten çıkarılan 104 kişi oluşturmaktadır. Örgütsel adalet algıları ve işten çıkarılma sürecinde ortaya çıkabilecek farklı duygusal tepkiler farklı ölçekler kullanılarak tespit edilmiştir. Katılımcılardan önceki işyerlerinde çalışırken ve işten çıkarılma sürecinde kendilerine uygulanan işlemeleri ve işten çıkarılma sürecinde deneyimledikleri duygusal tepkileri hatırlamaları istenmiştir. Yapılan korelasyon ve regresyon analizi sonuçları; farklı türdeki adalet algısının farklı duygular ile ilişkili olduğu ortaya çıkarmıştır. Özellikle, etkileşimsel adalet işten çıkarılma sürecinden önce negatif dışa dönük duyguları tahmin etmede ön plana çıkmaktadır. İşten çıkarılma sürecinde ise hem süreçsel adalet, hem bölüşümsel adalet, hem de etkileşimsel adalet ile negatif dışa dönük duygular aranda (düşmanlık ve kızgınlık) pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationships between different dimensions of organizational justice perceptions (distributive, procedural, and interactional justice) and emotional responses during lay off processes. The participants of this study were 104 people who experienced being laid off during last year. Several related scales were administrated in order to measure the organizational justice perception and emotions. In these measures, participants were asked to recall the organizational treatment that they used to work before and during lay of process and their emotion against being laid off. The results of correlation and regression analysises appear different sort of justice perceptions related with different emotion. Especially, interactional justice prominence to predict outward-focused negative emotions before laid off. During laid off process, there are positive relationships between outward-focused negative emotions (angry and hostility) and fairness perceptions of distributive justice, procedural justice, interactional justice.