Günümüzde ses kayıt teknikleri ve Türk müziği kayıtlarında kullanılan yöntemler
Today's sound recording techniques and methods used in the recording of Turkish music
- Tez No: 227605
- Danışmanlar: PROF. ADNAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ses Kaydı, Kayıt Teknikleri, Türk Müziği, Batı Müziği, Sound Recording, Recording Techniques, Turkish Music, WesternMusic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmada, ses kaydının temelleri, kayıt türleri, kayıtta kullanılancihazların özellikleri işlenmiş ve Batı Müziğinde kullanılan kayıt yöntemi ilebirlikte Türk Müziği kayıtlarında kullanılan yöntemler ve aradaki farklılıklarkonu edilmiştir. Batı müziğinde kullanılan kayıt yöntemleri, bu konuda yapılanbilimsel ve akademik çalışmaların ışığında belirli standartların tespitedilebilmesini sağlamıştır. Her ne kadar kayıt işlemlerinde kesin doğru gibikavramlar kullanılamasa da rehber olabilecek genel yöntemler tespitedilebilmiştir. Türk Müziğinde ise çalgıların rezonans aralıklarının,akortlarının, dolayısıyla ses sahalarının değişken olmasından dolayı kayıtsistemlerine bir standardizasyon getirmek zorlaşmaktadır. Türk müziği ile BatıMüziği çalgılarında kullanılan ses kayıt yöntemleri, ortak yönleri olsa da birçokaçıdan Batı Müziğinde kullanılan yöntemlere göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fundamentals of sound recording and the properties of thedevices used in recording sessions have been investigated and the differencesbetween the recording techniques used in the Western Music and TurkishMusic have been discussed. The recording techniques employed in WesternMusic and the academic and scientific studies on these techniques have enabledcertain standards for sound recording to be set. On the other hand, it is difficultto develop a set of standards for Turkish Music where the resonance intervals,chords and therefore the sound fields remain largely changeable.