The effects of computer-assisted instruction on the achievement, attitudes and retention of mathematics in 4th grade courses
Bilgisayar destekli öğretimin 4.sınıf matematik dersindeki başarı, tutum ve kalıcılığı etkisi
  1. Tez No: 227694
  2. Yazar: OLGA PİLLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Educational Software, CAI, Mathematics Achievement, Retention, Attitude towards Mathematics, Attitude towards Computer Assisted Learning, 4th grade Mathematics Course, and TRNC
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışma, bilgisayar destekli bir öğretim uygulaması olan Frizbi Matematik 4 eğitsel yazılımının, ilköğretim 4. sınıf öğrencilerin matematik dersindeki akademik başarısına, bu başarının kalıcılığına ve matematik ve bilgisayar destekli öğrenmeye karşı tutumlarına etkisini incelemeyi amaçlamıştır.Çalışmaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gazimagusa bölgesinde, bir devlet okulunda bulunan 4.sınıf öğrencileri dahil edilmiştir. Kontrol grubundaki öğrenciler geleneksel yöntemle ders işlerken, deney grubunda Frizbi Matematik 4 eğitsel yazılım kullanılmıştır. Kontrol grubu 26, deney grubu ise 29 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma 2006-2007 öğretim yılı bahar döneminde, doğal sayılarda çarpma, bölme ve kesirler üniteleri üzerinde yürütülmüştür.Uygulama öncesi, sonrası, ve 4 ay sonrasında tüm gruplara her üniteyle ilgili çoktan seçmeli başarı testi uygulanmıştır. Matematiğe ilişkin ve bilgisayar destekli öğrenmeye ilişkin tutum ölçekleri sadece uygulama öncesinde ve sonrasındauygulanmıştır. Başarı testlerinden elde edilen veriler 3 X 2 tekrarlı ölçümler varyans analizi (ANOVA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Tutum ölçeklerinden elde edilen verilerin değerlendirlmesinde ise, t-test kullanılmıştır.Araştırma sonunda deney grubu ile kontrol grubunun çarpma, bölme ve kesirler ünitelerindeki akademik başarı sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı farklar bulunmuştur. Kalıcılık puanları açısından yalnızca çarpma ve bölme ünitelerinde deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Bunun yanısıra, deney grubunda bulunan, Frizbi Matematik 4 ile bilgisayar destekli öğretim alan öğrencilerin matematiğe ve bilgisayar destekli öğrenmeye karşı tutumlarında, kontrol grubuna göre anlamlı farklar oluşmuştur. Elde edilen sonuçlar, Frizbi Matematik 4 eğitsel yazılımının Kuzey Kıbrıs Türk Eğitim Sisteminde ilköğretim matematik derslerinde geleneksel eğitime katkı koyacak şekilde uygulanmasının olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağını destekler niteliktedir.Anahtar Kelimeler : Eğitim Yazılımı, Bilgisayar Destekli Öğretim, Matematik Başarısı, Kalıcılık, Matematiğe Karşı Tutum, Bilgisayar Destekli Öğrenmeye Karşı Tutum, 4.sınıf Matematik dersi, ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of the computer software Frizbi Mathematics 4 on 4th grade student?s mathematics achievement, retention, attitudes toward mathematics and attitude toward computer assisted learning. Two groups (experimental and control) of primary school students from ?Sht. Osman Ahmet? primary school in Gazimagusa, North Cyprus were used in this study. Control group was taught using a lecture-based traditional instruction and experimental group was taught using educational software, namely Frizbi Mathematics 4. The control group consisted of 26 students where the experimental group consisted of 29 students. The groups were compared on achievement of mathematics, retention, and attitude toward mathematics and computer assisted learning. The study was conducted in spring semester of 2006-2007 academic year and included three units, Multiplication of Natural Numbers, Division of Natural Numbers, and Fractions. Scores on achievement tests were collected three times; at the beginning of the study, immediately after the intervention, and 4 months later. Mathematics attitude scale and computer assisted learning attitude scale were administrated only two times; at the beginning of the study and immediately after the completion of the study. A series of ANOVAs for repeated measures revealed significant difference between the groups on the post achievement tests and attitude scales in favor of experimental group. However, statistically significant differences in favor of treatment group, on the retention tests was attained on the multiplication and division units but not on fractions. The evidence indicates that Frizbi Mathematics 4 for learning and teaching mathematics at the primary school level in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) is an effective tool.