An analysis of the positions of Turkish trade union confederations towards social dialogue
Türk sendikal konfederasyonların sosyal diyaloğa yönelik duruşlarının analizi
- Tez No: 227709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK EREN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: European social dialogue, social dialogue, Turkey, trade union rightsand freedoms, Turkish trade union confederations, Avrupa sosyal diyalogu, sosyal diyalog, Türkiye, sendikalhaklar ve özgürlükler, Türk sendikal konfederasyonları
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bölümü
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
As part of her membership negotiations with the EU, Turkey is expected to adoptthe ?acquis communataire?, which requires her to adjust her administrativestructures to European standards in a variety of policy spheres, including thesocial policy and social dialogue. Within this context, this thesis aims to analyzethe approaches of the Turkish trade union confederations towards the practices ofsocial dialogue at the European level, as well as their experiences of socialdialogue mechanisms in Turkey through the data gathered from in depthinterviews with the officials of the three trade union confederations, TURK-IS,DISK, HAK-IS, and some of their member unions. While all Turkish trade unionconfederations find social dialogue mechanisms fairly operational at the EU level,in relation to Turkey they all agree that such mechanisms are far from meetingtheir expectations. Beyond this common point the conceptualizations of socialdialogue, interpretations over its structure, functions, and features, as well as theevaluations accounting for its underdevelopment in the Turkish context, showconsiderable variation across the three confederations.
Özet (Çeviri)
AB ile üyelik müzakerelerinin bir parçası olarak, sosyal politika ve sosyaldiyalogu da içeren bir çok siyasi alanda, Türkiye?den idari yapısını ABstandartlarına göre düzenlemesini gerektiren ?müktesebatı? (acquiscommunataire) kabul etmesi beklenmektedir. Bu bağlamda, bu tez, üç sendikalkonfederasyonun (TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ) ve bunların bazı üye sendikalarınınyetkilileri ile yapılan derinlemesine mülakatlardan elde edilen verilerle,Türkiye?deki sendikal konfederasyonların Avrupa düzeyindeki sosyal diyaloguygulamalarına yaklaşımlarını ve Türkiye?deki sosyal diyalog mekanizmalarıylailgili deneyimlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bütün Türk sendikalkonfederasyonları, AB düzeyinde sosyal diyalog mekanizmalarını işlevselbulmakla birlikte, Türkiye?deki benzer mekanizmaların beklentileri karşılamaktançok uzak olduğu konusunda hem fikirdir. Bu ortak nokta dışında, sosyaldiyalogun kavramsallaştırması, yapısı, işlevleri ve özellikleri üzerine yorumlar ileTürkiye bağlamındaki azgelişmişliii konusundaki değerlendirmeler, üçkonfederasyon arasında dikkate değer farklılıklar göstermektedir.