Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı'ndan mezun olan öğrencilerin istihdam durumlarının incelenmesi
Examination of the employment statuses of the graduates from Gazi Education Faculty, Department of Fine Arts, branch of art teaching
- Tez No: 228357
- Danışmanlar: PROF. HÜLYA BÖLÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Gazi Üniversitesi, Resim-İş Öğretmenliği, istihdam, Gazi University, Art Education, Employment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalından mezun olan öğrencilerin istihdam durumlarını incelemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür.Araştırmanın evrenini, Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı'ndan 2003 ? 2006 yılları arasında mezun olan 441 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2003 ? 2006 yılları arasında mezun olan ve örnekleme alınan 180 kişiden ulaşılabilen 153 mezun oluşturmaktadır.Araştırma kapsamında mezunlar için anket formu kullanılmıştır. Anket formu ile elde edilen nitel veriler sayısallaştırılarak, araştırmanın problem ve alt problemleri doğrultusunda frekans ve yüzde oranları belirlenerek analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda, mezunların istihdam durumları incelenmiş, resim-iş öğretmenliği öğretim programının öğrencileri çalışma hayatına hazırlamadaki etkileri araştırılmış, mezunların üniversiteden iş bulma konusundaki beklentileri ve asıl yapmak istedikleri meslekler saptanmıştır. Araştırma sonunda, ulaşılan sonuçlara dayalı olarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was planned and executed for the purpose of examining the employment status of graduates of Gazi Education Faculty Department of Fine Arts, Branch of Art Teaching.The population of the study is 441 students graduated from Gazi University Gazi Education Faculty Department of Fine Arts, Branch of Art Teaching between 2003- 2006. The sample consists of 153 students, whom were able to be reached of the graduates between years of 2003- 2006.A questionnaire form was used in the research process. The qualitative data acquired through the questionnaire was quantified and analyzed towards the problems and the sub-problems by their means of frequency and percentage values being clarified.In the result of the study, the employment statuses of the students graduated were examined, the effect of the art teaching program on the art teacher candidates preparetion, were investigated and their expectations of finding a job and professions they desired to become were clarified. At the end of the study, the advice statements are presented according to these results.