8. sınıf matematik dersi ?permütasyon ve olasılık? konusunun öğretiminde yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmış çalışma yapraklarının öğrenci başarısına etkisi
To the students? success the effect of worksheets prepared suitable for the constructivist approach in 8th grade mathematics at teaching of possibility and permutation
- Tez No: 228371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Yaklaşım, Çalışma Yaprakları, Constructivist Approach, Work sheets
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu deneysel çalışmanın temel amacı, 8. sınıf matematik dersi ?Permütasyon ve Olasılık? konusunun öğretiminde yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmış çalışma yaprakları ile öğretimin yapıldığı deney grubunun başarısını, geleneksel öğretim yöntemleriyle öğretim gören, kontrol grubu öğrencilerinin başarısı ile karşılaştırmaktır.Bu araştırma 2007?2008 eğitim öğretim yılının 2. yarıyılında Bolu ili Mudurnu ilçesine bağlı iki devlet okulunda yapılmıştır. 26 öğrenci deney grubunda, 26 öğrenci kontrol grubunda olmak üzere toplam 52 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Deney ve Kontrol grubu öğrencilerine daha önce güvenirliği hesaplanmış olan ve araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi uygulanmıştır. Daha sonra deney grubunda dersler yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmış çalışma yapraklarıyla işlenirken, kontrol grubunda dersler geleneksel öğretim yöntemleriyle işlenmiştir. Yapılan öğretim sonunda her iki gruba da hazırlanan başarı testi son test olarak uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre yapılandırmacı yaklaşıma uygun çalışma yapraklarıyla öğrenim gören grubun akademik başarısın, geleneksel öğretim yollarının kullanıldığı kontrol grubunun başarısından daha fazla arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this expermental study is to compare the success of test group taught with the worksheets prepared suitable for the constructivist approach with the control group students? success taught with the traditioanal teaching methods at teaching of ` possibility and permutation? in 8th grade Mathematics.This research was applied in two state schools in Mudurnu in Bolu in the second term of 2007-2008 education and instructiıon year. 26 Students were in experiment group and 26 were students in control group. So in total 52 students joined the study. Success test which was developed by the researcer and its reliability calculated boforehand was applied to the experiment and control group students. Then when the lessons were given with the worksheets prepared suitable for the constructivist approach in the experiment group, the lessons were given in traditional methods in the control group. At the end of the instruction, the success test prepared to both of the groups was applied as the last test. According to the research results; it was clear that the group?s academic success educated with the worksheets suitable for the constructivist approach increased more than the group?s success educated with the traditional instruction methods