Türk edebiyatında didaktik eğilim
Didactic tendency in Turkish literature
  1. Tez No: 228416
  2. Yazar: FEYZA GURBUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KAYAHAN ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Didaktik, Didaktik Edebiyat, Didaktik Analiz, Didactic, didactic literarure, didactic analize
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
Öğretme ve öğrenme insanoğlunun dünyaya adımını attığı andan itibaren onun hayatına önce eylemsel, sonra da kavramsal olarak girmiştir. Zaman geçtikçe bu eylemlerin değeri artmış, insanlar onlar hakkında düşünmeye başlamışlardır. İnsanoğlu nasıl öğreniyor ve öğretiyor? Bu işler en iyi nasıl yapılıyor? Nelere dikkat edersek daha iyi öğrenir ve öğretiriz?İşte, insanoğlunun bu sorunsalına ?Türk Edebiyatında Didaktik Eğilim? adlı çalışmada edebiyat penceresinden bakılmaya çalışılmıştır. Edebiyat; bilgi alışverişinde, kültüre ait sosyal ve siyâsal birikimlerin ve bilgilerin aktarımında nasıl bir görev üstlenmiştir ve bu görevi nasıl ifâ etmiştir?Hepimizin de bildiği gibi eğitim ve öğretim okul denilen mekânı sınır kabul etmez. Şartlarına uygun her şeyi kendine vasıta edebilir. Bu noktada edebiyatın eğitim ve öğretime vasıtalığı kabul etmesi, didaktik edebiyatı doğurmuştur. Didaktik edebiyat ise çeşitli öğretim yöntem ve tekniklerini bünyesinde özümseyerek insanların eğitim ve öğretimlerine katkıda bulunmuştur.Bu çalışmada; Türk edebiyatındaki didaktik eserlerin hangi yöntem ve teknikleri benimseyerek, hangi amaçları güderek, nasıl bir strüktür ve sistematikle, kimleri hedef alarak oluşturulmuş olduğu incelenmiş ve didaktik eserlerimizin eğitim ve öğretime olan katkısı izah edilmeye çalışılmıştır.Danışman: Yrd.Doç.Dr. M.Kayahan ÖZGÜLSayfa Sayısı: 389
Özet (Çeviri)
Since the mankind took the first step on the earth, teaching and learning has become part of his life in terms of action at first and later in terms of concept. As time passed by, the value of these actions increased and the people began to think about it. How does man teach and learn? How are these conducted in the best way? If we pay attention to which points, can we teach and learn better?This matter of the humankind is attempted to be dealt with from the point of literature in the work named ?Didactic Tendency in Turkish Literature?. What sort of duty does the literature undertake as regards information exchange, the transfer of social and political gainings and information belonging to culture and how is this mission carried out?As all of us know, teaching and learning can not be limited to schools. It can accept everything which is in compatible with its conditions as a tool. At this point, the fact that literature is granted as a tool for teaching and learning has led to the appearance of didactic literature. Didactic literature adopting various teaching methods and technics in its structure has contributed to the learning and teaching of men.In this work, it is studied by which methods and technics adopted, which aims and in what structure and system have the didactic works in Turkish literature been formed and at whom are they aimed and likewise it is attempted to shed light on the contributions of our didactic works to teaching and learning.Thesis Adviser: Ass.Prof.Dr. M. Kayahan ÖZGÜL.Pages: 389.