The role of brain-based gender differences on the vocabulary learning and consolidation skills and strategies
Sözcük öğrenme ve pekiştirme beceri ve stratejilerinde beyin temelli cinsiyet farklılıklarının rolü
- Tez No: 228461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV YEMENİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kadın ve erkek beyni, hatırlama, öğrenme, pekiştirme ve strateji, The male and female brain, recall, learning, consolidation and strategies
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadın ve erkek beyinlerinin farklılıkları ve bu farklılıkların kız ve erkek öğrencilerin sözcük öğrenme stratejilerine etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hazırlık programından 200 öğrenci ile bir çalışma yapılmıştır.Bu çalışma ilk olarak, kadın ve erkek beyinleri arasında, belleği ve sözcük öğrenmeyi etkileyen biyolojik ve hormonal farklılıkları bulmayı amaçlamaktadır. Daha sonra, bu bilgi, kadın ve erkek öğrencilerin sözcük öğrenme stratejilerine uygulanmaktadır.Kadın ve erkek öğrenciler tarafından kullanılan stratejiler arasında fark olup olmadığını belirlemek için, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hazırlık programından 200 öğrenciye, sözcük öğrenme ve öğrenilen sözcüğün anlamını pekiştirme amacıyla kullandıkları stratejileri belirlemek üzere bir anket uygulanmıştır. Asıl uygulamadan önce, anketin güvenirliğini sağlamak üzere bir pilot uygulama da yapılmıştır. Çalışmada yer alan tüm katılımcıların İngilizce düzeyinin aynı olmasına özen gösterilmiştir.Çalışmanın sonunda, cinsiyet ve sözcük öğrenme stratejileri arasındaki ilişki SPSS programı üzerinde t-test yöntemi ile analiz edilmiştir. Daha sonra ise çalışmanın sonucunda elde edilen veriler, bu alandaki daha önce elde edilen verilerle karşılaştırılmış ve kadın ve erkek beyinlerinin özellikleriyle ilişkilendirilmiştir.Çalışmanın sonunda, kız öğrencilerin sözcük öğrenme ve pekiştirme stratejilerini erkek öğrencilerden daha sık kullandıkları ortaya çıkmıştır. Kız öğrencilerin, karar verme stratejilerini, sosyal ve zihinsel stratejileri daha çok kullandıkları ortaya çıkmış, buna karşılık, erkek katılımcıların da ezberleme stratejilerini daha sık kullandıkları görülmüştür. Üstbilişsel stratejilerin kullanımında ise, kadın ve erkek katılımcıların kullanımları arasında istatistiksel anlamda önemli bir fark ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the possible relationship between the differences of the male and female brain and vocabulary learning strategies of male and female students. For this purpose, a study has been carried out with a group of 200 students attending the Preparatory Program at TOBB University of Economics and Technology.This study initially aims to identify the differences between the biology of the male and female brain as well as the hormones influencing the memory and vocabulary retention. This information will then be applied to the vocabulary learning strategies of males and females.In order to identify the strategies used by males and females, a questionnaire was administered to a group of students attending the Preparatory Program at TOBB Economy and Technology University. Before the main study, the questionnaire was administered as a pilot study with 50 students from the same achievement group. After the pilot study of the questionnaire; validity, reliability and factor analysis studies were carried out. All of these subjects were at the same level of proficiency.The relationship between the genders and their vocabulary learning strategies was studied according to the results of the study through statistical evaluation through t-test analysis on SPSS. The data collected through the questionnaire were analyzed by comparing them to the literature suggesting the differences between the male and female brain characteristics.As the result of this study, it has been found out that females use more variety of strategies than males. Females have been found to employ determination, social, and cognitive strategies more frequently than males while males employ memory strategies more than females. In addition, there was not a statistically significant difference between the use of metacognitive strategies of male and female participants.