Endekse dayalı vadeli işlem sözleşmelerinde riskten korunma
Hedging at the stocks index futures contracts
  1. Tez No: 228780
  2. Yazar: ÖZLEM SAYIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜMRÜT ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endekse dayalı vadeli işlem sözleşmeleri, riskten korunma, vadeli işlem piyasaları, Stock Index Futures Contracts, Hedging, Futures Markets
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
1970'li yılların ortalarından itibaren Bretton Woods sisteminin terk edilmesi, yaşanan fiyat dalgalanmaları sonrasında meydana gelen yüksek enflasyon ve faiz oranlarındaki dalgalanmalar finansal risklerin artmasına neden olmuştur. Ayrıca, son yıllarda yaşanan iletişimdeki ve teknolojideki gelişmeler ülkeler arasındaki risk transferini kolaylaştırmıştır. Artan riskleri dengelemek amacıyla yeni araçlar araştırılmıştır. Piyasaları dengelemeye çalışan bu yeni araçların önemli bir bölümünü vadeli işlem piyasalarında işlem gören vadeli işlem sözleşmeleri oluşturmaktadır. Vadeli işlem piyasalarında işlem gören bu araçlara olan talebin her geçen gün artması, işlem hacimlerinin ve üye sayısının artmasına neden olmaktadır.?Endekse Dayalı Vadeli İşlem Sözleşmelerinde Riskten Korunma? konulu uzmanlık tezinin amacı, piyasada meydana gelen fiyat değişikliklerine karşı, endekse dayalı vadeli işlem sözleşmeleriyle etkin bir riskten korunmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin araştırılması ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu amaç gerçekleştirilmeye çalışılırken, VOB-İMKB 30 sözleşmesinin değerleri kullanılacaktır.Bu amaca ulaşmada izlenilen yöntem, öncelikle vadeli işlem piyasasının yapısı ve işleyişi irdelenmeye, riskin tanımlanması riskten korunma stratejilerinin açıklanmasına ve endekse dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin genel özellikleri ile kullanım amaçlarının belirlenmesine çalışılacaktır. Uygulama bölümünde ise endekse dayalı vadeli işlem sözleşmesi ile portföyün riskten korunup korunmayacağı araştırılmaya çalışılacaktır.Bunun yanında, yatırımcının vadeli işlem sözleşmesini kullandığında elde ettiği kar veya zarar da belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Since the mid-terms of the 1970s, the abandonment of the Bretton Woods system, the high inflation rates and interest rate fluctuations that occured after the fluctuation of prices have caused in the increase of the financial risks. Furthermore, the developments in the technology and the communication has made the risk transfer among the countries easier. In order to balance the increasing risks, new instruments have been searched. Future Contracts which have been processed in the future market have formed the most important part of these new instruments. The increase in the demand of the these instruments which have been processed in the future market day by day has caused the increase in the traded value and the number of the members.The purpose of this thesis, titled ?Hedging at The Stocks Index Futures Contract? is to search whether the preservation of the risks with the help of the Stock Index Future Contract have been obtained (or not), and to determine the correlation between them. While this purpose is being performed, the values of the VOB- İMKB 30 Contracts will be used.The method which is used to achieve this purpose, will try to determine the usage of these purpose and the general features of Stock Index Futures Contract and will try to explain the hedging strategies, to determine the risks and primarily to examine the process and the structure of the future market. In the final part of the study, it will be tried to search whether the portfolio and Stock Index Futures Contract will be hedged or not. In addition, it will be also tried to determine the profit or the loss obtained when the investor uses the Stock Index Futures Contract .