Ceza Muhakemesi Hukukunda arama
Search in Criminal Procedure Law
  1. Tez No: 228859
  2. Yazar: TÜLAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arama, Önleme, Adli, Suç, Özel Hayat, Konut Dokunulmazlığı, Search, Precaution, Judicial, Crime, Private life, Immunity of Domicile
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Toplumdaki düzenin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve suç işlendikten sonra toplum düzeninin yeniden düzenlenebilmesi için gerek duyulan en önemli koruma tedbirlerinden biri ?arama? tedbiridir. Arama geçici bir tedbirdir. Arama tedbiri ile elde edilmek istenen amaçlara ulaşıldığında veya bunlara ulaşılamayacağı anlaşılınca sona ermesi gerekir.Arama koruma tedbiri konut dokunulmazlığı ve özel hayatın gizliliği haklarına müdahale etmektedir. Gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine gerekse Anayasamıza göre, herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Ancak bu hak hiçbir şekilde dokunulmaz, sınırlandırılmaz bir nitelikte değildir. Arama saklanan bir kişinin veya gizlenen bir eşyanın bulunması için özel hayata müdahale etmeyi ifade eder. Devlete verilen arama yetkisi iki türlüdür. Önleme araması; genel emniyet ve asayişin korunması için, adli arama; suçun işlenmesinden sonra suç ve suçlunun ortaya çıkarılması için yapılır.Adli aramaya kural olarak hâkim karar vermekte, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise Cumhuriyet savcısı veya kolluk amirlerinin yazılı emriyle arama yapılabilmektedir. Önleme aramasına kural olarak hâkim karar vermekte, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise mahallin en büyük mülki amirinin yazılı emri ile arama yapılabilmektedir.Aranacak yerler yönünden adli arama ile idari arama arasında da bazı farklar bulunmaktadır. Adlî arama her yerde yapılabiliyor iken önleme aramaları konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan özel işyerlerinde ve eklentilerinde yapılamamaktadır.Yüksek Lisans Tezi olarak sunduğum çalışmanın birinci bölümünde, ?aramanın tanımı, amacı, konusu, hukuki niteliği ve aramaya hâkim olan ilkeler?, ikinci bölümünde, ?aramanın türleri ve şartları?, üçüncü bölümünde, ?arama kararının uygulanması?, dördüncü bölümünde, ?aramanın sona ermesi ve hukuka aykırı olarak yapılan aramanın sonuçları? konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to provide order in the society, prevent the crime and readjust the society order once a crime was committed, one of the most important protection precautions is the ?search? precaution. Searching is a temporary precaution. It must be ended whenever the desirable intention was achieved or became impossible to accomplish with the search precaution.Searching and protection precaution intervenes the immunity of domicile and the confidentiality of the private life. Both according to the Declaration of Human Rights and the Turkish Constitution, every individual has right to wish for respect to his family and private life. However this right is not an inviolable or illimitable under any circumstances. During the search, it is necessary to interfere to the private life to find out the wanted person or the hidden stuff. There are two types of searching warrant given by the government; avoidance search given to preserve the public security and the public order and judicial search which is made after the committed crime so that the crime or the criminal is determined.According to the rules, judges decide to the judicial search warrants. If there is a short in time, the search can be done with the written order of the public prosecutor or the superiors. On the other hand avoidance search warrant is given by the judges as well but yet in delays with the written order of the superior chief, the search can be done.There are several differences in the place searched by the searching authorizations between the judicial search and the avoidance search. While judicial searches can be made at everywhere, the avoidance search cannot be done in the houses, settlements or private workplaces closed to the public use.In the first chapter of the case study represented as my graduate degree thesis, ?the introduction, purpose, the judiciary qualities and the dominant principles of the searching? was analyzed. In the second chapter, ?searching types and conditions?, in the third chapter, ?implementation of the search warrants? and in the forth chapter, ?the end of the searching and search results as done contrary to law? was analyzed.