Çin mitolojisindeki ejderha motifinin çağdaş seramik biçimlerde yorumlanması
Interpretation of dragon of Chinese mythology on modern ceramic forms
- Tez No: 229005
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Seramik Mühendisliği, Fine Arts, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çin, Mitoloji, Ejderha, Seramik, Biçim, China, Mythology, Dragon, Ceramic, Form
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Mitoloji ya da masal kahramanı olarak bilinen Ejderha, yüzyıllardır gelen anlatılardatanrı sembolü şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kültürlere göre farklılıklar gösterenbu tanrı, bazen iyi güçleri olduğuna inanılmış, bazense kötülük habercisi olarakkorkulmuş bir semboldür.Ejderha sembolü, özellikle Çin sanatında en çok rastlanan unsurlardan biridir. Bubetimlemeler Çin İmparatorlarınca, imparatorluk gücünün kutsal bir simgesi olarakkullanılmıştır. İnsanların hayal dünyasında mistik bir yer edinmiş olan bu figür, eskitarihlerden beri gerek güç, gerek korunma, gerekse inanç nedeniyle, toplumlarınsanat ve sosyal yaşamlarının bir parçası haline gelmiştir.Bu araştırmanın konusu; mistik öğelerin, yaşamış medeniyetlerin, efsanelerin,mitolojinin ve masalsı karakterlerin en önemlilerinden birisi olan Ejderha motifinin,çağdaş sanat anlayışı içerisinde, eski - yeni özdeşleşmesi kurularak yapılan soyutseramik örneklerle yorumlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
Dragon, which is known as a mythological or fictional character, has, for centuries,appeared before our eyes in the shape of a symbol of god. This God, which varies inform depending on the culture it appears in, was sometimes believed to have goodpowers and sometimes it was considered as a harbinger of devilry.Symbol of a dragon is an element one can come across quite frequent especially inthe Chinese art. Especially dragon descriptions were used by Chinese Emperors as asacred sign of imperial power and decorated the Chinese flag from 1911 till thefoundation of the Republic. Having occupied a mystical place in people?simaginations, the dragon symbol has been part of the social and the artistic worlds ofsocieties since ancient times, as a source of power, protection and belief.The subject matter of this research is the interpretation of the dragon motif ?one ofthe most significant figures of mystical elements, former generations, legends,mythology and fiction characters- within the context of modern art, through abstractceramic samples created by way of identification of the old with the new.