The effects of written corrective feedback on Turkish efl learners' use of state verbs: An experimental study
Yazılı düzeltici dönütlerin İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenmekte olan Türk öğrencilerin durum fiil kullanımlarına etkileri: Deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 229179
  2. Yazar: ONUR ERGÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT DENİZ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: düzeltici dönüt, durum filler, doğrudan dönüt, dolaylı dönüt, corrective feedback, state verbs, direct feedback, indirect feedback
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenme süreci çaba gerektiren zorlu bir süreç olduğundan dolayı, öğrenciler tarafından bu süreçte yapılan hatalar yabancı dil olarak İngilizce öğrenme ortamlarının doğal parçalarıdır. Bu konuda hem düzeltici dönütlerin etkililiği üzerine devam eden bir tartışma, hem de yeni çalışmaların gerekliliği üzerine bir uzlaşma vardır. Bu tartışma ve uzlaşmadan esinlenen bu çalışma, doğrudan ve dolaylı olarak adlandırılan iki farklı yazılı düzeltici dönüt çeşidinin İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenmekte olan Türk öğrencilerin kısa ve uzun dönemdeki performanslarına etkilerini incelemektedir.Bu amaçla, 29 gün süren bir ön test ? son test ? gecikmeli son test çalışması tasarlanmış ve bir anadolu lisesinin 11. sınıflarında öğrenim görmekte olan orta düzey dil seviyesine sahip toplam 71 öğrenci rastgele iki deney ve bir kontrol grubuna ayrılmıştır. İngilizce ve Türkçe'deki farklı kullanımlarından dolayı durum filler hedef yapılar olarak seçilmiştir.Düzeltici dönütler çalışmasında hemen önce İngilizce'deki bazı durum fillerle ilgili bir ön test geliştirilmiş ve 3 denek grup öğrencilerine uygulanmıştır. Ön test uygulandıktan sonra, bütün denekler durum fillerle ilgili Hata Düzeltme ve Kontrollü Üretim etkinliklerine katılmışlardır. Etkinlikler tamamlandıktan sonra, bir deney grubundaki öğrencilere durum fillerle ilgili hataları üzerine yazılı doğrudan düzeltici dönüt, diğer deney grubundaki öğrencilere yazılı dolaylı düzeltici dönüt verilmiştir. Kontrol grubundaki öğrencilere ise hatalarıyla ilgili herhangi bir dönüt verilmemiştir. Dönüt verme uygulamalarının ardından bütün deneklere durum fillerle ilgili bir son test verilmiştir. Ayrıca yazılı düzeltici dönütlerin uzun süreli etkilerini görebilmek için aynı test 25 gün sonra tekrar uygulanmıştır.Testlerden elde edilen veriler, yazılı düzeltici dönütlerin etkililiğini görmek amacıyla tek-yönlü ve iki-yönlü varyans analizi ile analiz edilmiştir. Bunun yanında, kısa ve uzun dönemde hangi yazılı düzeltici dönüt çeşidinin diğerine göre daha etkili olduğunu bulmak için LSD ve Dunnett t-testlerinden faydalanılmıştır.Verilerin istatistiksel çözümlemeleri, yazılı düzeltici dönüt alan deney grubu deneklerinin dönüt almayan kontrol grubuna göre hem kısa hem de uzun dönemde anlamlı derecede daha başarılı olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. İki deney grubu deneklerinin performansları karşılaştırıldığında ise doğrudan dönüt alan denek grubunun, dolaylı dönüt alan diğer denek grubundan hem kısa hem de uzun dönemde anlamlı derecede daha başarılı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin sınıflarında öğrencilerin yapısal hatalarını düzeltmeyi ihmal etmemelerini ve Türk öğrencilerin kısa ve uzun dönemde daha iyi performans gösterebilmeleri için yazılı doğrudan düzeltici dönüt kullanmalarını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The errors made by EFL learners are natural parts of EFL contexts since it is a demanding and difficult process. There is both a continueing debate on the effectiveness of corrective feedback on EFL learners? performance and an agreement on the need of further research on this issue. Inspired from this debate and agreement, this study investigates the effectiveness of two different types of written corrective feedback ? namely direct and indirect feedback ? on Turkish EFL learners? short and long term performance.For this purpose, a 29-day period pretest-posttest-delayed posttest study was designed and 71 Intermediate level students at 11th grade at an Anatolian High School were randomly assigned to two experimental and a control group. State verbs in English were chosen as the target form due to their different use in English and Turkish.Before the corrective feedback sessions, a pretest on some state verbs in English was developed and conducted to the three subject groups. Then, all of the subjects were given the same Error Recognition and Controlled Production Tasks on state verbs. After subjects completed these tasks, one of the experimental groups was given written direct corrective feedback and the other experimental group received written indirect corrective feedback. The control group subjects did not receive any written corrective feedback on their errors. Subsequently, all the subjects attended both an immediate posttest and a delayed posttest on the target form.The data collected from the tests were analyzed through two-way and one-way ANOVAs to see whether the written corrective feedback is effective or not. Additionally, LSD and Dunnett t-tests were used in order to se which type of written corrective feedback is more effective than the other in short and long term.The statistical analysis of the data revealed that the experimental groups who received written corrective feedback significantly outperformed the control group who did not receive any written corrective feedback in both short and long term. The study also showed that the written direct corrective feedback group significantly outperformed written indirect corrective feedback group in both short and long term. As a result, the results of the current study suggested that Turkish EFL teachers should not neglect correcting their learners? structural errors in EFL contexts and should use written direct corrective feedback in their classrooms in order that the EFL learners can have better performance in both short and long term.