0-16 yaş arası çocuklarda D vitamini yetersizliği ve buna etki eden faktörlerin belirlenmesi
The frequency of vitamin D insufficiency among healthy children whose ages ranged 1-16 and determine the factors affecting the levels of vitamin D
  1. Tez No: 230158
  2. Yazar: ALKIM ÖDEN AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA TÜMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini eksikliği, D vitamini yetersizliği, 25(OH)D, Vitamin D Deficiency, Vitamin D İnsufficiency, 25(OH)D
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET:D vitamini yetersizliği riketsin klinik semptom ve bulguları olmadan, laboratuvar olarak D vitamini eksikliği olması olarak tanımlanabilir. Günümüzde çocukların, televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri sürelerin artması, hava kirliliği ve oyun alanlarının yetersizliği nedeniyle kapalı mekanlarda daha çok zaman geçirmeleri, deri kanseri riski nedeniyle yüksek faktörlü güneş kremlerinin kullanılması, adolesan kızlarda geleneksel kapalı giyinme gibi nedenlerle güneş ışınlarına maruz kalma süreleri azalmakta ve deride D vitamini sentezinin azalmasına neden olabilmektedirBu çalışmada 1-16 yaş arası sağlıklı çocuklarda D vitamini eksikliği, yetersizliğini ve buna etki eden faktörleri belirlemek, bu konuda öneriler getirmek amaçlanmıştırÇalışma Nisan-Mayıs 2007 tarihleri arasında yapılmıştır. Yaşları 1-16 yaş arasında değişen toplam sağlıklı 849 kişi çalışmaya alınmıştır. Serumda 25(OH)D, Ca, P, ALP düzeyi bakılmıştır. Katılımcılara uygulanan ankette sosyoekonomik durum, beslenme, ilk 1 yıl düzenli D vitamini desteği, günlük güneş ışığına çıkma süresi, güneş kremi kullanımı, düzenli fiziksel aktivite, kemik kırığı ve ailede kemik erimesi varlığı, 12 yaş üzeri adolesan kızların giyim tarzı sorulmuştur.Toplam 849 kişi sağlıklı çocukta %8 D vitamini eksikliği, %25,5 D vitamini yetersizliği saptanmıştır. Çocuklarda günlük Ca alımı özellikle 8 yaş üzerinde yetersiz (%97,4) bulunmuştur.Çalışma grubunda D vitamini yetersizliği çok yüksek oranda bulunmuştur. Günlük kalsiyum alımı da özellikle okul çağı çocuklarında yetersizdir. Çalışma sonuçları tüm ülke çocuklarını örnekleyecek çalışmalar yapılması gerekliliğini göstermektedir. D vitamini desteğinin 1 yaş sonrasında, özellikle okul çağı ve adolesan yaş grubunda da devam etmesi veya süt, süt ürünleri, meyve sularının D vitamini ve Ca ile zenginleştirilmesi için ulusal politikalar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY:Vitamin D insufficiency is defined as ?the finding of biochemical evidence of deficiency, without obvious clinical signs or symptoms, such as rickets?. Nowadays, children are having limited sunshine exposure due to spending more time indoors in front of television and computer, air polution, insufficient playgrounds, using sunscreens with high sun protection factors to prevent skin cancer and also tradiotional covered clothing in adolescent girls. Thus, the vitamin D synthesis from the skin is decreased..In this study, we intend to establish the frequencies of vitamin D deficiency and insufficiency among healthy children whose ages ranged 1-16 and also determine the factors affecting the levels of vitamin D.The study is performed between April and May 2007. 849 healthy individuals whose age ranged 1-16 were included in the study. Serum 25(OH)D, Ca, P, ALP levels were measured. Socioeconomic status, feeding, vitamin D supplementation in the first year of life, periods of exposure to sunlight, the use of sunscreen, regular physical activities, family history of bone fractures and osteoporosis, the clothing style in adolescense girls were asked in our questionnaire.We determined that the prevelances for vitamin D deficiency was 8%, vitamin D insufficiency was 25,5% in the population investigated. The daily Ca intake was especially low in >8 age group.In our study group, we found the vitamin D insufficiency was very common in the populaton investigated. The daily Ca intake was below the adaquate levels especially in school children.The results of the study suggest that more investigations sampling the whole country. are neccassary. The vitamin D supplemantation must be continued after the first year of life, especially for the school children and adolescenses or the goverment must develop public policies for the fortification of milk, milk products, fruit juices with vitamin D.