Transarteryel kemoembolizasyon tedavisinin rezeksiyon yapılamayan karaciğer tümörlerinde sağkalıma ve semptomları azaltmadaki etkisi
The effect of transarterial chemoembolization therapy to survival and reduction of symtoms in unresectable liver tumors
  1. Tez No: 230164
  2. Yazar: MEHMET GÜLİ ÇETİNÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKİF ŞİRİKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Transarteryel kemoembolizasyon, Karaciğer tümörleri, Lipiodol, Transarterial Chemoembolization, liver tumors, lipiodol
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ocak 2002-Aralık 2008 tarihleri arasında karaciğer tümörü tanısı alan ve transarteryel kemoembolizasyon (TAKE) tedavisi uygulanan hastalarda tümör yanıtı, tedavinin semptomları azalmadaki katkısı, sağkalıma etkisi araştırılmıştırBu amaçla 58 olguya TAKE tedavisi uygulanmış ancak hastaların 10'u yeterli takip yapılamadığından için değerlendirme dışı bırakılmıştır. Araştırmaya dahil edilen 48 olgudan 33 hasta HCC, 9 hasta hemanjiom, 5 hasta metastaz, 1 hasta ise safra kesesi karsinomu tanısı almıştı. HCC ve metastaz hastalarına 1-4 defa (ort.1.44) lipiodol+ epirubicin hidroklorür emülsiyonu ile hemanjiom hastalarına 1-2 defa lipiodol hepatik arter yoluyla selektif olarak verildi. Hastalar 1-2 ve 4. ayda abdomen BT ve serum albumin, bilirubin, PT,AFP değerleri ile takip edildi. BT' de kontrastlanan solid tümör varlığı, kitle çapı artışında işlem tekrar edildiÇalşmamızda HCC hastalarının tedavi öncesi tümör çapının 5cm'den büyük olması, diffüz tutulum olması, asit olması, serum albumin değerinin 2.8 mg/dl altında olması, bilirubin değeri 3 mg/dl nin üstünde olması, Child-C olması, Okuda III evresi ve serum AFP değerinin 400 IU/dl üstünde olması ve lipiodolün az tutulumu kötü pognoz göstergesi olduğu görüldü. Tümör boyutu 5 cm'nin altında olması, noduler olması, asitin olmaması, hastanın serum albuminin >3.5 mg/dl ve bilirubinin< 1 mg/dl olması, Child-A olması, Okuda I evresinde olması ve lezyonun lipiodolü yoğun tutması iyi prognostik faktörlerdiÇalışmamızda cerrahi tedavi yapılamayan seçilmiş HCC olgularında TAKE işleminin tekrarlarında sağkalımın arttığı görülmüştür. Metastaz ve hemanjiom saptanan olgularda işlemin sağkalıma katkısı ve semptomları azaltmadaki etkinliğini değerlendirmek için daha çok sayıda fazla olgularla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Between January 2002- December 2008 patients with liver tumour were administered TACE (Transarterial Chemoembolization) and ascertained for tumour response, contribution of theraphy for improving symptoms and its effect on survivalIn this purpose 58 patients were administered TACE treatment. However, due to inadequate follow-ups 10 patients were excluded from the study. Of the 48 patients in follow up, 33 were HCC (Hepatocelluler carsinoma), 9 hemangiomas, 5 metastases and 1 patient was diagnosed gall bladder carsinoma. Lipiodol + epirubycin hidrochlorur emulsion was administered to HCC and metastatic patients 1-4 times(ave.1.44) via the hepatic artery selectively. Lipiodol only was administered 1-2 times via the hepatic artery selectively to hemangiomas. Patients were followed at 1., 2., and 4. months with abdomen CT, serum albumin, bilirubin, PT, AFP levels. Procedure was redone in case of growth in the initial mass size or enhancing solid portion of tumor in the CTIn our study, tumor size above 5 cm, diffuse involvement, ascites, serum albumin level below 2.8 mg/dl, bilirubin level above 3 mg/dl, Child C stage, Okuda III stage, serum AFP level above 400 IU/dl and low lipiodol involvement were considered as poor prognostic factors. Tumor size below 5 cm, nodularity, absence of ascites, serum albumin levels above 3.5 mg/dl, bilirubin levels below 1 mg/dl, Child A stage, Okuda I stage, high lipiodol involvement were considered as good prognostic factorsIn present study, we found that repetetive TACE procedures improved the survival in selected unresectable HCC patients. Further studies with larger study populations are needed to evaluate the efficacy of TACE in cases diagnosed with hemangioma and metastases for improving the symptoms and contribution to survival.