Satsuma mandarininden dilim konservesi üretimi ve bileşim unsurlarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma
Study on canned satsuma mandarin production and determination of composition
- Tez No: 23030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT ARTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mandarin, segment konservesi, bileşim, CMC, hesperidin, hesperidinaz, jelatin
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
III Yüksek Lisans Tezi SATSUMA MANDARİNİNDEN DİLİM KONSERVESİ ÜRETİMİ VE BİLEŞİM UNSURLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMA Filiz Öztürk Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimleri ve Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nevzat Artık 1992, Sayfa: 75 Jüri : Doç. Dr. Nevzat Artık Prof. Dr. Ömer Lütfi Gürses Prof. Dr. Ünal Yurdagel Satsuma mandarininden dilim kanservesi üretiminde asit ve bazla dilim zarı soyma yöntemi uygulanmıştır. Bu yönteme göre dış kabukları elide soyulan mandarinler dilimlere ayrılmıştır. Dilim zarları % 0.6-0.7 HCL (30-35 C°)'de 40 dakika ve % 0.4-0.5 NaOH (35 C°)'de 15 dakika tutularak uzaklaştırılmıştır. Daha sonra asit ve baz kalıntısı suyla yıkanmış dilimler twist off kapaklı kavanozlara doldurulmuştur. Kavanozlara doldurulan mandarin dilimler! üzerine son briks 15 olacak şekilde şeker şurubu eklenmiş ve konserveler 85 Colde 15 dakika süreyle pastörize edilmiştir. Dilim konservelerinde şurup bulanıklığı ve hesperedinin kristal izasyonunu engellemek amacıyla CMC (% 0.2-% 0.4-% 0.6), jelatin (% 0.2-0.3-0.5), hesperedinaz (% 0.2-0.4-0.6) ve NaOH (% 0.1) katkıları kullanılmıştır. Belirtilen katkılarla üretilen konser veler 2 ve 4 ay süreyle depolanmış, gerekli fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler uygulanarak mandarin dilim konservelerinin bileşimi belirlenmiştir. Duyusal özellikler depolama süresi içinde katkı oranına göre değişim göstermekle birlikte panelistlerce genellikle beğeni kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis Study on Canned Satsuma Mandarin Production and Determination of Composition Filiz Öztürk Ankara University Graduate School Of Natural and Appled Sciences Department of Food Science and Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevzat Artık IS92, Pages : 75 Jury : Assoc. Prof. Dr. Nevzat Artık Assoc. Prof. Dr. Ö.Lütfî Gürses Assoc. Prof. Dr. Ünal Yurdagel Canned segmented mandarins of satsuma variety has been treated by acid and base to get rid of their inner coatings. Outer coatings of mandarins are peeled of by hand and divided into segments. Coatings of segments are treated by 0.6-0.7 % hydroclo- ric acid at 30-35°C for 40 minutes and then by 0.4-0.5 % NaOH at 35°C for 15 minutes. Then residve of acid and base are washed and placed into twistt off closed glass jars. Sugar syrup is ad-, ded to segmented mandarins in glass jars and final concertration is adjusted to l5°Bx than cans pasteurized at 85°C for 15 minutes. CMC at concentrations 0.2-0.4 and 0.6 % and gelatin at concentrations 0.2-0.3 and 0.5 % hesperedinase at concentrations 0.2-0.4 and 0.6 and NaOH 0.1 % were added in order to get rid of crystallization dueto hesperidin and turbidity with in the can. Cans produced by above additives have been stored for 2 to 4 months and during the storage period physical, chemical and sensory analysis have been carried out within the storage period though the sensory properties have varied according to the amount of additives but in general mandarins have been accepted by the panelists. KEY WORDS: Canned segmented mandarin, composition, CMC, hesperidin, hesperidinase, gelatin.