Erişkin diffüz büyük B hücreli lenfoma olgularında serum leptin, adiponektin, tümör nekroz faktör-alfa, visfatin ve rezistin düzeylerinin önemi
Importance of leptin, adiponectin, tumor necrosis factor-alpha, visfatin and resistin serum levels at diffuse large B cell lymphoma patients
- Tez No: 230501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NURİ YENEREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, adipokin, rezistin, adiponektin, prognoz, Diffuse large B cell lymphoma, adipokine, resistin, adiponectin, prognosis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Son yıllarda pek çok lenfoma alt grubunda olduğu gibi agresif lenfomaların prototipi olarak kabul edilen diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL) olgularında da tedavi öncesi yüksek risk gruplarının belirlenmesi ve tedavinin buna göre şekillendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Tüm bu çalışmalar agresif seyirli bu hastalık grubunda kür şansını dolayısıyla sağkalım oranlarını daha da iyileştirmesini amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak değişik genetik ve moleküler belirteçler bulma gayreti çalışmaların ana hedefi haline gelmiştir. Biz de bu çalışmamızda serum TNF-?, adiponektin, leptin, visfatin, rezistin düzeylerinde hasta ve sağlıklı kontrol grubu arasında anlamlı farklılık olup olmadığını, tedavinin bu parametreler üzerine etkisini ve yine bu parametrelerin bilinen risk faktörleri ile ilişkisini inceledik.Metot: Bu çalışmada 28 DBBHL olgusu ve kontrol grubu olarak da 13 kişi değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubunun vücut kitle indeksleri hesaplandı, serum adipokin düzeyleri ölçüldü. Hasta grubu evre, performans skoru, LDH düzeyi, B semptomları, organ tutulumu, IPI (International Prognostic Index) risk skoru yönünden değerlendirildi. Hasta grubunda tedavisi tamamlanan hastaların tedavi öncesi ve sonrası adipokin düzeyleri ölçüldü.Bulgular: Rezistin düzeylerini hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptadık (p < 0.001). Adiponektin ve visfatin düzeylerini ise hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulduk (visfatin p=0,035; adiponektin p=0.007). Tedavi sonrasında TNF-? ve rezistin düzeyleri anlamlı derecede düşerken (TNF-? p=0,008 ve rezistin p=0,019) visfatin, adiponektin düzeyinde aynı derecede anlamlı değişiklik saptamadık.Sonuç: DBBHL olgularında rezistin, adiponektin ve visfatin IPI risk parametrelerinden ayrı, bağımsız birer risk faktörü olabilir
Özet (Çeviri)
Introduction: Recently, studies for determining high risk groups and figuring treatment for these factors are ongoing for lymphoma subclasses. This is also true for diffuse large B cell lymphoma (DLBCL) which is prototype of agressive lymphomas. All these studies are aimed to increase survival rates at this agressive disease group. To find different genetical and molecular indicators are the principal aim of these studies. In this study, we examined serum levels of leptin, adiponectin, tumor necrosis factor-alpha (TNF-?), visfatin and resistin at lymphoma patients and healthy control group. And also we determined that there was disparity between groups, affect of treatment to these parameters and relationship of these parameters with known risk factors.Material - methode: We examined 28 DLBCL patients and 13 healthy control subjects. We measured body mass index and serum adipokine levels. Grade, performance scor, LDH levels, B symptoms, organ involment and International Prognostic Index (IPI) were investigated at patient group. Adipokine levels were investigated before and after completing treatment.Results: Resistin levels are found to be higher at patient group than healthy subjects and it is statistical significant (p < 0.001). Adiponectin and visfatin levels are lower at patient group than healthy control subjects, it is also statistical significant (visfatin p=0,035, adiponectin p=0.007). After treatment, TNF-? and resistin levels decrease significantly (TNF-? p=0,008 and resistin p=0,019) but we could not find same relatioship between visfatin and adiponectin levels.Conclusion: Resistin, adiponectin and visfatin levels may be independent and distinct risk factors for DLBCL patients.