İnternette finansal raporlama ve geleceğe ilişkin yönelimler
Financial reporting on the internet and orientations associated with future
  1. Tez No: 230562
  2. Yazar: CUMA ERCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. HAKAN ARACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, finansal raporlama, finansal açıklamalar, internet tabanlı raporlama, yönelimler, Internet, financial reporting, financial disclosures, internet based reporting, orientations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bilgi teknolojisindeki hızlı gelismeler, isletmelerin ortaklara, potansiyel yatırımcılara ve ilgili diger kisilere finansal bilgi sunma yöntemini hızla degistirmektedir. Yakın tarihe kadar matbu olarak basılıp yatırımcılara sunulan finansal bilgiler, günümüzde internetten sunulmaya baslamıstır. Finansal raporlama için internetin kullanımı sirketlere ve kullanıcılara esiz fırsatlar ve kolaylıklar getirdi. İnternette Finansal Raporlamanın, düsük maliyet, hız, daha genis bir kitleye ulasım, esneklik gibi önemli faydaları vardır. Buna karsın bir kısım soruları da beraberinde getirmistir. Bu çalısma, finansal raporlamanın internet kullanımından dolayı degisen ve içinde dıs denetimin de bulundugu ortamlara isaret etmektedir. Bu çalısmada, internette Finansal Raporlamanın ülkemizdeki mevcut durumunu ortaya koymak ve gelecege iliskin egilimleri belirlemek amacıyla bir arastırma gerçeklestirilmistir. Mevcut durum için, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda islem gören sirketlerin web sitesinde sundukları finansal bilgilerin içerik analizleri yapılmıstır. Gelecege iliskin egilimleri belirlemek amacıyla da, akademisyenler, denetçiler, finansal analistler ve isletmeler üzerine bir anket uygulaması gerçeklestirilmistir. Ankette besli likert tipi ölçek kullanılmıstır. Anket çalısması, anket yazılımı kullanılarak internet üzerinden gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
Rapid developments of information technology quickly change the method of offering financial information to the stakeholders of companies, potential investors and other related persons. Until near future, financial reports that are offered as printed have begun to be offered on the internet nowadays. The use of Internet for financial reporting creates incomparable opportunities and facilities to companies and users. Financial Reporting on the Internet has important benefits such as low cost, speed, reaching larger areas, flexibility, etc. However, it brought some issues in its train. This paper addresses the changing environment in wihich external audit is conducted resulting from the use of internet of financial reporting. In this paper, a research has been done to define orientations associated with future and in order to display our country?s current situation of financial reporting on the internet. For current situation, the content analysis of financial informations published on the their web sites of listed companies in Istanbul Stock Exchange were made. A questionnaire has been conducted with academics, auditors, financial analysts, and companies in order to determine orientations associated with future. A five-point Likert scale was used in questionnaire. The study of questionnaire was made on the internet by using questionnaire software.