Risk yönetiminde riske maruz değer kavramı: Teori ve İMKB üzerine uygulamalar
The consept of value at risk in risk managament: Theory and applications on ISE
- Tez No: 231338
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE BİLDİRİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: VAR (Value at Risk), Varyans-Covaryans Metodu ile VAR Ölçümü, Monte Carlo Simülasyonu Metodu ile VAR Ölçümü, Piyasa Risk Ölçümü, ARCH, GARCH, PARCH, VAR (Value at Risk), Measurement of VAR with Variance-Covariance Method, Measurement of VAR with Monte Carlo Simulation Method, Market Risk Measurement, ARCH, GARCH, PARCH
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Finansal riskler özellikle 20. Yüzyılın sonlarından itibaren günümüz finans dünyasını derinden sarsan izler bırakmışlardır. 1990'lı yıllarda meydana gelen finansal skandallar ve finansal krizler neticesinde risk yönetimine olan ilgi artarak riskin ölçülmesine ilişkin yöntemler geliştirilmiştir. Düzenleyici otoritelerin de tavsiyeleri ile riskin ölçülmesinde Riske Maruz Değer Yöntemi en çok kullanılan yöntem haline gelmiştir.Bu çalışmanın amacı, finansal kurumların karşı karşıya oldukları risk türleri hakkında bilgi vermek ve piyasa riski ölçümünde yaygın olarak kullanılan Riske Maruz Değer Yöntemlerini açıklayarak, oluşturulan varsayımsal portföylerin Riske Maruz Değerini tahmin etmektir.Çalışmanın uygulama aşamasında, iki farklı model kurulmuştur. Birinci modelde, IMKB-30 endeksini oluşturan hisse senetlerinden varsayımsal bir portföy oluşturularak söz konusu portföyün, Microsoft Excel programında Varyans-Kovaryans ve Monte Carlo Simülasyon yöntemleriyle Riske Maruz Değeri hesaplanmıştır. İkinci modelde ise IMKB-Tüm Endeksine bağlı bir fona sahip varsayılan bir portföy oluşturulmuş, bu portföyün Microsoft Excel programında Varyans-Kovaryans yöntemi ile Riske Maruz Değeri hesaplanmıştır. İkinci modelde ayrıca seçilen dönemler için ARCH, GARCH, PARCH değerleri hesaplanarak kriz dönemlerinin Riske Maruz Değer değerine yansımaları gözlemlenmiştir.Çalışmada oluşturulan her iki modelin de, riske maruz değer hesabında, piyasalarda volatiliteden kaynaklanan fiyat ve getiri değişimlerini de göz önünde bulunduran modeller olduğu ve maruz kalınan risk hakkında sağlıklı bir tahmin imkanı sağladığı elde edilen sonuçlarla net bir şekilde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Financial risks have left deep marks on financial world, particularly since the late 20th century. After the financial scandals and crisis have been occurred in 1990s, interest on risk management has increased and methods regards to risk measurement have been improved. With recommendations of regulatory authorities, Value At Risk Method has become the most used method in risk measurement.The Aim of this study is to give information on the types of risks which financial institutions are exposed to, to explain most widely-used Value At Risk Methods in market risk measurement and to estimate Value At Risk of portfolios those have been formed hypothetically.In the phase of application, two separate models have been built. In the first model, a hypothetical portfolio has been formed with the stocks of ISE-30 Index and Value At Risk of given portfolio has been calculated with Variance-Covariance and Monte Carlo Simulation methods in Microsoft Excel. In the second model, we formed a hypothetical portfolio with stocks of IMKB-All Index. Value At Risk of this portfolio has been calculated with Variance-Covariance method in Microsoft Excel. Additionally, in the second model ARCH, GARCH, PARCH values have been calculated for chosen periods and reflects of crisis periods on Value At Risk values have been observed.According to results, it is clearly seen that two models we built are both considering price variations resulting from volatility of markets and providing a close forecast at value at risk calculation.