Ergenlerin tüketim davranışları üzerine bir araştırma
A research on adolescents? consumption behaviours
- Tez No: 232058
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÇOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tüketim Davranışı, Tüketici toplumsallaşması, Ergenler, Consumer Behaviours, Consumer Socialization, Adolesence
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırma ergenlerin tüketime yönelik harcamalarının nerelere,ne sıklıkla dağılım gösterdiğini, tüketim ile markaya yönelim arasındailişkili olabilecek değişkenleri ve tüketim davranışlarına güdülenmelerineilişkin kaynakların dağılımını kısacası ergenlerin tüketim davranışlarınıgenel anlamda belirlemeye dönüktür. Araştırmada lise öğrencilerinintüketime yönelik harcamaları ile cinsiyet, aylık ortalama gelir, öğrenimgördükleri lise türü, ailelerinin aylık gelir düzeyi değişkenleri arasındakiilişki sorgulanarak bu değişkenler ile tüketime yönelik eğilimlerindekiilişkinin anlamlı olup olmadığı araştırılmıştır. Verilerin toplanması içinaraştırmacı tarafından geliştirilen ?Tüketim Davranışları Anketi?kullanılmıştır. Veriler, lise öğrenimi gören 485 lise öğrencisinden eldeedilmiştir. Veriler üzerinde, frekans ve yüzde, t testi ve kay-kare analiziyapılmıştır. Analiz sonucunda, katılımcıların mevcut harcama alanları ilegelir artışına bağlı olarak bu alanlara yönelik varsayılan harcamalarıarasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Katılımcıların bu harcamaalanlarına yönelik tüketimleri ile cinsiyet, öğrenim gördükleri lise vealdıkları ortalama aylık harçlık miktarı ile anlamlı ilişki gösteren bulgularortaya konmuştur. Katılımcıların markalı ürünlere yönelik eğilimleri ilecinsiyet, öğrenim gördükleri lise, ailelerinin aylık gelir düzeyideğişkenleriyle ilişkisi araştırılmış, ilişkili görülen maddeler bulunmuştur.Tüketim davranışlarına güdülenme kaynakları olarak belirtilen dışsal, aile,akran ve kişisel çekicilik boyutlarının dağılımında, ergenlerin satın almadavranışlarında kitle iletişim araçlarından ya da dış çevreden çok fazlaetkilenmedikleri, aile ve akranların tüketicilikle ilgili bilgi, tutum, beceri vedavranışları edinmede ergenler üzerinde doğrudan bir etkilerinin olmadığıgörülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study is aimed to determine adolescents? expenditures in termso amounts and frequencies and brand preferences motives. In short, it isaimed to determine adolescence?s consumption behaviours in general.In the study the ralationship between the consumption expenses ofhigh school students and their gender, average montly income, type ofhigh school and the income of the family are questioned. For the datacollection the `?Consumption Behaviour Survey?? developed by theresearcher has been developed. Data was collected from 485 high schoolstudents. Fort he data analysis frequencies and percentages, t-tests, kaykareanalyses were done. As a result, a significant difference betweenparticipant?s current money and the expenses of the same areas if thecurrent money would be higher were found. Significant differences wereobserved in participants? expenditures on certain consumption areas andtheir gender. The relationship between participants? tendency to buy thebranded products and their gender and type of high school and familyincome were found. Results showed that the motivation resources ofconsumption behaviours such as external factors, family, peer andpersonel attractiveness and mass media did not affect consumptionconsiderably.