İlk 14 günde uygulanan farklı ışık şiddeti ve yemlik alanının broyler performansına etkisi
Effect of light intensity and feed space during first 14 days on broiler performance
  1. Tez No: 233593
  2. Yazar: REZA SHİRANJANG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Işık Şiddeti, Yemlik Alanı, Performans, Broyler, Light Intensity, Feed Space, Performance, Broiler
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Denemede ilk iki hafta da farklı ışık şiddeti, 20 lüks (Kontrol) ve 80 lüks (Deneme) ve farklı yemlik alanı Normal (Kontrol) ve kısıtlı (Deneme), uygulanıp ve guruplar arası canlı ağırlık, yem değerlendirme sayısı ve ölüm oranı etkisi incelenmiştir. Denemede özel bir kuluçkahaneden temin edilen 1120 adet Ross 308 genotipine ait günlük civciv (erkek-dişi karışık) bu araştırmanın hayvan materyalini oluşturmuştur.Birinci haftada 20 ve 80 lüks ışık şiddetine sahip olan gurupların canlı ağırlıkları sırasıyla: 146,8 g ve 147,4 g, ikinci haftada 404,7 g ve 400,3 g olup farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Denemenin sonu olan 34. günde de iki ışık şiddet grupları arasında ki farklar istatistiki olarak önemli olmadığı bulunmuştur (P>0.05). Birinci haftada kısıtlı ve normal yemlik alanına sahip olan gurupların canlı ağırlıkları sırasıyla: 148,9 g ve 145,2 g, olup farkın önemli olduğu(P0.05). Denemenin sonu olan 34. günde de yemlik alanı gurubu arasında istatistik olarak farkın önemli olmadığı bulunmuştur (P>0.05).Birinci haftada 20 ve 80 lüks ışık şiddetine sahip olan gurupların yem değerlendirme sayısı sırasıyla: 0,992 ve 0,988, ikinci haftada aynı sırayla 1,341 ve 1,327 olup farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Denemenin sonu olan 34. günde de yine aynı guruplarda sıra ile 1,621 ve 1,626 olup istatistikî olarak önemsizdir (P>0.05).Birinci haftada kısıtlı ve normal yemlik alanına sahip olan gurupların yem değerlendirme sayısı sırasıyla: 0,932 ve 1,048, ikinci haftada ise yem değerlendirme sayısı 1,241 ve 1,428 elde edilmiştir. Guruplar arasında fark önemli bulunmuştur (P0.05).İlk 14 gün farklı ışık şiddetin ve yemlik alanının broyler ölüm oranı üzerinde etkili olmadığı gözlenmiştir (P>0.05). Denemenin sonu olan 34. günde de fark önemli bulunmamıştır (P>0.05)
Özet (Çeviri)
The objective of the current study was to compare two different light intensity 20(Control) & 80 lux and two different feed space (Normal & Restricted) during the 14 days of brooding on broiler performance. After day 14, the light intensity was switched 20 lux for each room. At first 3 days 1924 cm2 feed space were used for Normal and 962 cm2 for restricted group. After 3 days feed spaces were 2512 cm2 for Normal and 1256 cm2 for restricted group. In this research used 1120 old days chicks of Ross 308 that obtained from a private company. Body weight, adjusted feed conversion ratio (FCR) measured weekly and Mortality were monitored weekly too.Body weight were similar for 20 and 80 lux at 7, 14 and 34 d (146.8 & 147.4 gr respectively for 7. d, 404.7 & 400.3 gr for 14.th d and 2002 & 1961 gr for 34. d)(P>0.05)In the first week for feed space treatment, BW were: N= 145,2 gr and R= 148,9 gr that there was significant difference among light groups in first 14 days (P0.05) and at day 34 no differences were found in FCR for light treatment (20 and 80 lux) at 7, 14, 34 d (P>0.05).For feed space treatment FCR were: N= 1,048 and R= 0,932 at first week and N= 1,428 and R= 1,241 for second week. There was significant difference among feed space groups in first and second week (P0.05).