Fitohormonların sarıçam (Pinus silvestris L.) fidan morfolojik karakterleri üzerine etkisi
The effect of the phytohormones on the morphological characters of scots pine (Pinus silvestris L.) saplings
- Tez No: 233722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SIVACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fitohormon, sarıçam, fidan, Phytohormone, scots pine, sapling
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada; oksin grubu IPA (250, 500, 750 ppm), IBA (200, 400, 600 ppm), NAA (500, 1000, 1500 ppm), IAA (150, 300, 450 ppm) hormonları, Araç-Dereyayla orijinli sarıçam tohumlarına 24 saat süreyle uygulanmış, tepsi tüplerde %60 turba + %20 ahır gübresi + %20 dere kumu ortamında yetiştirilen 1+0 yaşlı fidanlarda morfolojik özellikler incelenmiştir. Kök boğazı çapı değeri en yüksek 450 ppm IAA (2,045 mm) ve en düşük 400 ppm IBA (0,867 mm) işlemlerinde; en yüksek fidan boyu 500 ppm NAA (6,129 cm), en düşük fidan boyu 750 ppm IPA (4,322 cm) işleminde elde edilmiştir. En yüksek kök uzunluğu 450 ppm IAA (20,781 cm), en düşük kök uzunluğu 1000 ppm NAA (14,400 cm) işleminde; en yüksek kök adedi 1500 ppm NAA (26,98 adet), en düşük değer kontrol (10,18 adet) işleminden elde edilmiştir. En yüksek gövde kuru ağırlığı 450 ppm IAA (0,445 gr) işleminde, en yüksek kök kuru ağırlığı ise 1500 ppm NAA (0,297 gr) işleminde gerçekleşmiştir. Kök yüzdesi üzerinde en yüksek değer 500 ppm IPA (43,022), en düşük değer 450 ppm IAA (36,584) işleminden elde edilmiştir. Katlılık değeri en yüksek fidanlar 450 ppm IAA (7,824) işleminde, gürbüzlük indeksi en yüksek fidanlar 400 ppm IBA (13,731) işleminde elde edilmiştir. 600 ppm IBA işleminde en yüksek ibre ağırlığına (0,309 gr), 450 ppm IAA işleminde en fazla sayıda ibreye sahip (131, 80 adet) fidanlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; the phytohormones from oksin group such as; IPA (250, 500, 750 ppm), IBA (200, 400, 600 ppm), NAA (500, 1000, 1500 ppm), IAA (150, 300, 450 ppm) were applied to the seeds of scots pine originated from Araç-Dereyayla for 24 hours. After that, the seeds were sowed to the pot-trays in 60 % turf + 20 % manure + 20 % stream sand medium and some morphological traits were examined on 1+0 aged saplings. The biggest and smallest root collar diameter values found 2,045 and 0,867 mm in 450 ppm IAA and 400 ppm IBA, while the sapling height values found 6,129 and 4,322 cm in 500 ppm NAA and 750 ppm IPA (4,322 cm) treatments, respectively. Also, the longest and smallest root length found 20,781 and 14,400 cm, in 450 ppm IAA and 1000 ppm NAA, while these values varied from 26,98 to 10,18 for root number in 1500 ppm NAA and control, respectively. The biggest stem dry weight and root dry weight values found 0,445 g and 0,297 g in 450 ppm IAA and 1500 ppm NAA, respectively. For root percentage, the biggest value (43,022) was obtained in 500 ppm IPA, while the lowest value (36,584) in 450 ppm IAA. As to stem dry weight/root dry weight and sapling height/root collar diameter ratio; the biggest values, 7,824 and 13,731 in 450 ppm IAA and 400 ppm IBA were obtained, respectively. The biggest respective values for needle weight and number were 0,309 g and 131, 80 in 600 ppm IBA and 450 ppm IAA treatments, respectively.