Shape optimum design of trusses under multiple looding conditions
Kafes sistemlerinin birden çok yükleme altında şekil optimum tasarımı
  1. Tez No: 23394
  2. Yazar: ATİLLA UZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUHA ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şekil optimal tasarım, kafesler, ardışık ikinci derece programlama, tasarım duyarlılık analizi, Shape optimal design, trusses, sequential quadratic programming, design sensitivity analysis
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ KAFES SİSTEMLERİNİN BİRDEN ÇOK YÜKLEME ALTINDA ŞEKİL OPTİMUM TASARIMI UZ, Atilla Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Süha ORAL Ocak 1992,77Sahife Bu çalışmada, kafes yapıların şekil optimal tasarımı için bir yazılım paketi geliştirilmiştir. Bu paket, sonlu eleman analizi, tasarım duyarlılık analizi ve optimizasyon paketi olmak üzere üç kısımdan oluşmuştur. Kafes yapıları birden çok yükleme altında en az ağırlık için optimize edilmektedir. Tasarım değişkenleri, elemanların alanları ve birleşme noktalarının koordinatlarıdır. Yer değiştirme, gerilme, lokal burkulma ve doğal frekans sınırları verilebilir. Çalışmada kullanılan optimizasyon paketi ardışık ikinci derece programlama yöntemine dayalı bir pakettir. Gerektiğinde tasarım değişken sayısı, tasarım değişkeni bağlılığı işlemi ile azaltılabilir ve imalat dolayısıyla tasarım değişkenleri için alt ve üst sınırlar verilebilir. Tasarım duyarlılık analizi, sonlu eleman analiz kısmında da kullanılan ufuk limiti depolama tekniğikullanılarak analitik olarak yapılmıştır. Türevlerin analitik hesabı ve ufuk limiti depolama tekniğinin birlikte kullanımı hesaplama zamanım dikkate değer bir şekilde azaltmakta ve hassasiyeti artırmaktadır. Yapılan çalış manini yakınsaması ve hassasiyeti mümkün olan standart test problemleri çözülerek değerlendirilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki; paket, literatürde bulunan benzer optimizasyon programlarının çoğundan üstündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHAPE OPTIMUM DESIGN OF TRUSSES UNDER MULTIPLE LOADING CONDITIONS UZ, Atilla M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Suha ORAL January 1992, 77 Pages In this study, a software package for the shape optimal design of truss structures has been developed. This package consists of finite element analysis, design sensitivity analysis and optimizer modules.The trusses are optimized for minimum weight under multiple loading conditions. The design variables are the cross-sectional areas of the members and the coordinates of the nodal points. The displacement, stress, Euler buckling and natural frequency constraints can be imposed. The optimizer used in this study is based on the sequential quadratic programming method. The number of design variables can be reduced through a design variable linking procedure whenever required, and an upper or a lower bound on the design variables can be specified for manufacturing purposes. inThe design sensitivity analysis is performed analytically making use of the skyline storage technique which is also used in the finite element analysis module. The combination of the analytical evaluation of the gradients and the skyline storage technique reduces the computational time and increases the accuracy considerably. The available standard test problems have been solved to access the convergence and accuracy of the present method. The results indicate that the present package is superior to most of the similar optimization programs found in the literature.