A Knowledge-based approach to select metal removing methods
Talaşlı imalat yöntemleri seçimi için bilgi tabanlı bir yaklaşım
  1. Tez No: 23435
  2. Yazar: ISSAM MAAROUF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Yardımıyla İşlem Planlama, İşlem Seçimi, Uzman Sistemler, işlem Planlaması, CAPP, Process Selection, Expert Systems, Machining Processes, Process Planning
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ SEÇİMİ İÇİN BİLGİ - TABANLI BİR YAKLAŞIM MAAROUF, Issam Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hakkı ESKİCİOGLU Nisan,! 992, 99 sayfa. Yapılan çalışmanın amacı, verilen iş parçasının üretimi için gerekli işlemleri seçecek bir program geliştirmektir, EXPS bu amaç doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Gerekli işlemlerin seçimindeki formuiasyon Yapay Us teknikleri kullanılarak yapılmıştır. EXPS'in çıkan mekanizması Tl programlama dili kullanılarak tasarlanmıştır. Endüstriyel parçalar üç ana şekilde sınıflandırılmıştır: silindir, prizmatik ve saç malzeme. Ele alınan bir parça, işlenebilecek çeşitli yüzeylerden oluşmaktadır. Her özellik hakkında bilgi ve parça hakkındaki genel bilgi EXPS'in girdisini oluşturmaktadır. Çıktı ise başlangıçta verilen tasarım parametreleri doğrultusundaki yapılacak işlemleri kapsar. EXPS'in bilgi tabanı imalat işlemlerini tanımlayan çerçevelerden, imalat kurallarından (80 kural), işlem sınırlarından ve imal edilebilir iiük durumlarından oluşmaktadır. Herbir işiem ayrı bir çerçeve olarak ele alınmıştır. İşlem çerçevesi de işlemlerin sınırlarını ve elde edilebilecek hassasiyetleri içeren işlem yeteneklerini tanımlamaktadır. Bunlar çerçeveler içinde çeşitli alt gözlerde tanımlanmıştır. Geleneksel ve geleneksel olmayan toplam 42 işlem çerçevesi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A KNOWLEDGE-BASED APPROACH TO SELECT METAL REMOVING METHODS MAAROUF, Issam M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hakkı ESKÎCÎOGLÜ April, 1992, 99 pages. The aim of the present study is to develop a knowledge-based system program which performs the selection of machining processes capable of producing the given component. An EXpert Process Selection (EXPS) program is developed for this purpose. The problem of selecting machining processes is formulated to adopt the Artificial Intelligence techniques. EXPS has its own inference engine which is designed by using TI Scheme programming language (dialect of Lisp). The industrial components are considered to have three general shapes: cylindrical, prismatic and sheet. A part is viewed as a collection of machinable surfaces called features. The design requirements of the features together with the general information about the part constitute the inputs to EXPS. The output consists of the processes which can meet the design requirements. These processes are sequenced for every feature. The knowledge-base of EXPS consists of Frames describing the machining processes, Production-Rules (80 rules) which specify the way of checking the process constraints, and facts about the producibility of the features. Each process is described by a single frame. The process frame represents the process capability, which includes the constraints of the process and the attainable precisions. These are represented in the inprocess frame as slots and sub -slots. There eiist 42 process frames which cover traditional and non-traditional machining processes.