İlköğretim çağındaki öğrencilerin tüketim davranışları ve tüketicilik bilinci
Consumer behavior and consumer consciousness level of primary school students
- Tez No: 234438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNİYE ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Satın Alma Karar Süreci, Tüketici Bilinci ve Bilinçli Tüketici, Consumer, Consumer?s Decision Process to Buy, Consumer Consciousness and Conscious Consumer
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ülkemiz gibi genç nüfus oranının yüksek olduğu toplumlarda genç tüketiciler oldukça önemlidir. Üreticiler tarafından gençler önemli bir pazar bölümü olarak görülmektedir. Bu önemli payı oluşturan talebin tüketim davranışının analizi, satın alma sürecinin ve etkenlerinin ne olduğunun tespit edilmesi ayrıca ele alınması gereken bir konu olmaktadır. Çocuklar tüketicilikle ilgili bilgilerini formal ve informal yollardan edinmektedirler. Çocuğun formal ve informal yollardan tüketicilikle ilgili edindiği bilgiler tüketim davranışlarına olumlu veya olumsuz etkide bulunacaktır. Gelişme çağında olan öğrenciler formal ve informal yollardan tüketicilikle ilgili bilgileri doğru bir şekilde öğrenir ve uygularsa bu ülkemiz adına ekonomik ve toplumsal gelişmelere yol açacaktır. Bugün kendi başlarına düşük düzeyde alışveriş yapan öğrenciler, gelecekte büyük oranda bireysel tüketim yapacaklardır. Bugünden tüketicilik bilinçlerini ölçebilirsek alacağımız tedbirlerle daha bilinçli tüketiciler yetiştirebiliriz.Bu çalışmadaki amaç, ilköğretim çağındaki öğrencilerin tüketicilik bilinç düzeylerinin belirlenmesidir. Bu nedenle öğrencilerin nasıl satın alma davranışlarında bulundukları araştırılmıştır.Konu ile ilgili saha araştırmasında, örnekleme planı çerçevesinde 500 ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf öğrencisine `İlköğretim çağındaki öğrencilerin tüketim davranışları ve tüketicilik bilinç düzeyinin' ortaya konmasına yönelik olarak anket uygulaması yapılmıştır. Anket verilerine ? Güvenilirlik?, ?Faktör? ve ? Varyans? analizleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 15.0 programı kullanılmıştır.Yüksek sosyo-ekonomik düzeyi temsil ettiği varsayılan kolej eğitimi veren Gazi Üniversitesi Vakfı Özel İlköğretim Okulu ve düşük sosyo-ekonomik düzeyi temsil ettiği varsayılan Devlet okulu Özdemir Gürocak İlköğretim Okullarındaki 6., 7. ve 8. sınıflara devam eden öğrencilerin tüketicilik bilinç düzeyleri arasında farklılık aranmıştır. Sonuç olarak farklı sosyo-ekonomik özellikleri itibariyle öğrencilerin tüketicilik bilinç düzeylerinin farklılık göstermediği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In communities with higher population rate of young people as our Country young consumers are rather important. The young have been considered by producers as a significant margin of market. Analysis of consumption behavior of the demand forming this significant share, determination of what are the purchasing process and their factors become necessary to be handled. Children have got information about consumerism from formal and informal ways. Information on consumerism obtained by children through formal and informal ways will have negative and positive impacts on their consumption behaviors. Should students who are at the age of growth (budding) learn and implement their formal and informal information about consumerism correctly, this will lead to economic and social developments in our Country. Today, students who are shopping alone at lower level will make in future individual consumption at great numbers. If we could measure their rate of knowledge of consumerism as of today, we may bring up much more knowledgeable consumers by means of measures to be taken.The purpose of this study is to determine consumerism consciousness level of students at the age of primary education. Therefore students? attitude and behavior in the course of shopping have been studied.At the field study related with the subject, within the framework of sampling plan, survey has been performed onto 500 primary school students of grades 6., 7. and 8. for revealing ?consumption behaviors and level of consumerism consciousness of primary school students?. ?Reliability?, ?Factor? and ?Variance? Analyses have been implemented onto the Survey Data. SPSS 15.0 program has been used in the analysis of data.Difference has been sought between levels of consumerism consciousness of Students of grades 6., 7. and 8. attending Private Primary Education School of Gazi University Foundation providing college education which assumed to be representing higher social-economic level and Özdemir Gürocak Primary Education Schools, a state school, assumed to be representing lower level social-economic status. As a result, it is inferenced that the student who belong to the different socio-economic classes have different level about consumer awereness