Fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif değerlendirme yöntemlerini kullanma yeterliklerinin araştırılması
The research of science and technology teacher?s competencies of using alternative assessment methods
- Tez No: 234464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA DEMİRELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme ve değerlendirme, yeterlik, alternatif değerlendirme yöntemleri
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; ilköğretim okullarında görev yapan fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif değerlendirme yöntemlerini kullanma yeterliklerinin araştırılmasıdır.Bu çalışmada; nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda, fen ve teknoloji öğretmenlerine araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan anket uygulanmıştır. Nitel boyutunda ise, öğretmenlerin alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin yeterlik ve görüşlerini derinlemesine incelemek amacıyla yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Anketin geçerlik ve güvenirlik analizinin yapılabilmesi için çalışma grubu dışında kalan farklı illerde görev yapan 98 fen ve teknoloji öğretmeni ile anketin pilot uygulaması yapılmıştır. Nicel veriler pilot uygulama sonucunda cronbach alfta güvenirlik katsayısı .98 çıkan anket ile edinilmiştir.Anketin uygulandığı 32 fen ve teknoloji öğretmeninin arasından araştırmanın amacı doğrultusunda 4 fen ve teknoloji öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.Elde edilen veriler sonucunda araştırmaya katılan fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri konusunda kendilerini yeterli gördükleri ortaya çıkmıştır. Ancak görüşmeler sonucu elde edilen nitel veriler öğretmenlerin alternatif değerlendirme yöntemlerinden; portfolyo, kavram haritası, rubrik ve yapılandırılmış grid yöntemlerini kullanımlarında eksiklikler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to search for the Science and Technology teachers, who work at primary schools, competency of using alternative assessment methods.In this study, quantitative and qualitative research methods have been used together. On the quantitative dimension of the study, questionnaire that has been prepared according to the aim of the research has been applied. On the qualitative dimension, in order to search deeply the teachers competency and opinions about alternative assessment and evaluation techniques, half-structured interview has been done. In order to make analysis validity and reliability of questionnaire, pilot-application of questionnaire has been done with 98 Science and Technology teachers who work in different cities that are out of working group. Quantitative data are collected with the questionnaire whose alfta reliability coefficient came out .98 as a result of pilot application. Half-structured interviews have been done with 4 Science and Technology teachers who were chosen among 32 questionnaire applied Science and Technology teachers to reach the aim of the research.As a result of qualitative and quantitattive data, it was seen that Science and Technology teachers who took part in the research saw themselves adequate on the subject of alternative assessment and evaluation methods. However, qualitative data which are gained as the result of the interviews showed that teachers have deficiency in using portfolio, concept map, rubric and structured grid methods which are among alternative assessment methods.Key Words : Assessment and evaluation, competency, alternative assessment methods