Yerel yönetimler ve kültür
Local administrations and culture
- Tez No: 234677
- Danışmanlar: DR. MERAL ARIK TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Demokratikleşme, Siyasal Kültür, Özerklik, Yerel Yönetim Reformu
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tüm dünyada demokratikleşme, küreselleşme, yerelleşme, özelleştirme,gibi süreçlerin gelişmesi ile birlikte kamu yönetiminin rolü ve fonksiyonlarındada değişime gidilmesi düşüncesi, ülkemizin de gündemindeki önemli konulardanbiridir. Bu anlamda kamu yönetimi reformu kapsamında, kamu payınınküçültülmesi, kamu işletmelerinin özelleştirilmesi, hizmetlerin çoğunun yerelyönetimlere devri, sivil toplum kuruluşlarının hizmet sahalarının genişletilmesi,yönetime katılma ve yönetimde şeffaflığın sağlanması yönünde çalışmalaryapılmaktadır. Bu çalışmanın konusunu teşkil eden 1980'den sonraki süreç, hızlıbir değişim ve yeniden yapılanma niteliğindedir. Bu tarihten itibaren tümDünyada olduğu gibi Türkiye'de de birçok alanda değişimler yaşanmış, dışaaçılma ve serbestleşme akımlarından ülkemiz de etkilenmiştir. Ancak yapılançalışmalarda genellikle bir mevzuat oluşturma ve rapor hazırlama çabalarındanöteye gidilememiştir.Özellikle son yıllarda Avrupa Birliği ile girilen hızlımüzakere süreci ile beraber Türkiyedeki yerel yönetimler sorunu yeniden elealınması gereken ve bu yönde ciddi reformların yapılması gerektiği çok netbiçimde açığa çıkmıştır. Bununla beraber Türkiye'de var olan ve sürekli eleştirikonusu yapılan demokrasi, çok kültürlülük, gelir dağılımı eşitsizliği, temsil v.bsorunların çözümü için özerk yönetim ilkesi ve yerel demokrasinin geliştirilmesibu sorunların çözümü noktasında oldukça önemlidir. Bu amaçla ilgili çalışmadaTürkiye'de yerel yönetim olgusunun nasıl algılandığı ve siyasal kültür ile ilişkisibağlamında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The idea of alternation of the role and function of public adminstrationwithin development of processes such as democratization, golobaliztion,localization, custimizing as in all over the world is one of the crucial issues of ourcountry agenda. In this sense, within the scope of public adminstration, there arestudies on belittling of public adminstration, privatization of public corporation,conveying most of services to the municipal corporations, expantion ofnongovermental organizations' service areas , codetermination and providingtransparency in adminstration. The process after 1980 which make the subject ofthis survey is a rapid alternation and reconstruction. Henceforwards Turkey hashad a change in a lot of areas as in all over the world, our country is affected fromthe trends of foreign exposition and deregulation .Generally the past surveyscannot go further than composing a regulation and preapering a report. Especially