A Rule besed approach in sequencing machining operations for rolational components
Dönel parçaların işlem sıralaması için kural tabanlı bir yaklaşım
- Tez No: 23517
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Yardımıyla İşlem Planlaması, Uzman Sistemler, Yapay Us, İşlem Planlaması, CAPP, Process Planning, Artificial Intelligence, Expert Systems
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZ DÖNEL PARÇALARIN İŞLEM SIRALAMASI İÇİN KURAL TABANLI BİR YAKLAŞIM SAYGIN, Can Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabiiim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hakkı Eskicioğlu Eylül, 1992, 101 Sayfa Bu çalışmadaki amaç, dönel parçaların işlem sıralanmasının bulunmasında, kural tabanlı bir program geliştirmektir. IRPPS bu amaç doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Yapay Us tekniklerinin uygulanabilmesi için, işlemlerin sıralanması ve kesici takımların seçilmesi, kurallar halinde ifade edilmiştir. Dönel parçaların yüzey profili iki boyutlu bir düzlemde tanımlanmıştır. Ele alınan bir parça, işlenebilecek çeşitli yüzeylerden oluşmaktadır. Bu çalışmada, dönel bir parçanın dış, iç ve bindirilmiş yüzeylerden oluştuğu düşünülmüştür, ve parçanın imalatı tüm bu yüzeylerin işlenmesini içermektedir. Sistemin çıkan mekanizması PROLOG programlama dili kullanılarak tasarlanmıştır. İmalat kurallarının ve gerekli verilerin toplandığı bilgi tabanının, IRPPS'in çıkan mekanizmasında değişiklik yapmadan yeniienebilmesi İçin, bilgi tabanı ve programın çıkan mekanizması birbirinden ayrılmıştır. AutoCAD kullanarak elde edilen parça geometrisi IRPPS'in girdisini oluşturmaktadır. Daha sonra, parça üzerindeki her yüzey kaba ve hassas kesme işlemlerden geçirilerek, bir imalat planı elde edilmektedir. İmalat planı dış, iç ve bindirilmiş yüzeylerin işlemsıralarını, bunlara karşılık gelen kesici takımları ve kesme koşullarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RULE BASED APPROACH IN SEQUENCING MACHINING OPERATIONS FOR ROTATIONAL COMPONENTS SAYGIN, Can M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hakkı EskicioğTu September, 1992, 101 Pages The aim of the present study is to develop a rule based software to determine the sequence of machining operations for rotational components. For this purpose, Interpreted Rule-based Process Planning System“IRPPS”is developed. The task of sequencing the machining operations and selecting the cutting tools are formulated to adopt the Artificial Intelligence techniques in the form of rules and heuristics which emulate human planning decisions. The definition of rotational components are based on a 2-D profile interpretation. A part geometry is considered to be a collection of machinable surfaces called features. In this study, the rotational component is viewed as a collection of external, internal and superimposed features, and generation of all the corresponding features constitutes the production of the part. The system inference engine is designed by using PROLOG programming language. The knowledge base, including production rules, facts and machinability data, is separated from the inference engine to allow the user to modify the knowledge base without making any changes in the inference engine. The part geometry, which is the fundamental input, is obtained from AutoCAD. Then each feature on the component is processed mconsidering rough and finish cuts and a process plan is generated. The process plan includes the sequence of machining operations for external, internal and superimposed features, as well as corresponding cutting tools, machinability data and CL data.