Küreselleşmenin eğitime yansımaları
Reflections on globalization education
  1. Tez No: 235600
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİP DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küreselleşme Eğitim İlişkisi, Globalization, Globalization of Education Relations
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Küreselleşme süreci ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerinin tümünü dönüşüme uğratırken, bu dönüşüm süreci endüstri toplumundan bilgi toplumuna geçiş olarak adlandırılmaktadır. Neo liberal politikaların yaygınlaştığı bu süreçte eğitim alanında yerelleşme, özelleştirme, öğretim programlarının değişimi, çok kültürlülük ve yeni istihdam politikalarını içeren bir dizi dönüşüm yaşanmaktadır.Küreselleşme, dünyadaki sosyal, kültürel ve ekonomik yapıyı büyük bir hızla değişime uğratmıştır. Hızla ilerleyen teknoloji dünyayı daha küçük bir yer haline getirmiştir. İkinci Paylaşım savaşından sonra uygulanan ?Sosyal Devlet-Refah Devleti? anlayışı yerini, Kapitalizmin 1970'lerde yaşadığı yapısal krizin sonucu olarak ortaya çıkan, krizden kurtulmanın ilacı olarak etkin biçimde sunulan neo-liberal küreselleşme politikalarına bırakmıştır. Özellikle 1980'li yıllardan sonra bu politikaların asıl hedefi devletin ekonomi içindeki payının azaltılması olmuştur. Eğitim, sağlık gibi toplumun yapısını etkileyen sektörlerden devletin çekilmesi neo-liberal politikaların temel öngörüsü halini almıştır. Anayasal bir hak olan eğitim, sağlık gibi kamu hizmetleri de bu süreçte dönüşüme uğramıştır. Eğitim kamunun sunduğu bir hizmet olmaktan çıkarak ihtiyaç sahiplerinin gelirleri ölçüsünde satın alabildiği bir metaya dönüşmüştür. GATS gibi antlaşmalar da bu süreç pekiştirmiştir. Bu dönüşümün bir sonucu olarak, devlet tarafından özel sektörden satın alınan eğitim hizmetlerinin miktarı devlet bütçesinin içinde düzenli olarak artmaktadır. Bu çerçevede eğitimin özelleştirilmesi günümüzde yönetişim söylemiyle hayata geçmektedir. Küreselleşme sürecinin ideolojisini oluşturan neo liberalizm ise, iktisadi, siyasi, kültürel yapı ve süreçlere damgasını vuran bir dönüşümü ifade etmektedir.Çalışmanın baslıca amacını, neo liberal küreselleşme sürecinde; eğitim sisteminin nasıl dönüşüme uğradığını gösterme çabası oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
MA, History and Social Foundations of Education Field Thesis Advisor: Professor. Dr. Tayyip DUMAN June-2009, 126 pagesProcess of globalization in economic, social and cultural relations when all that has transformed this process of transformation from industrial society to information society is the so-called transition. Neo-liberal policies in the field of education in the process of getting widespread localization, customization, training and exchange programs, including multiculturalism and the new employment policy is experiencing a series of transformations.Globalization, the world's social, cultural and economic structure has undergone a rapid change. capitalism is experiencing a structural crisis of the 1970s as a result of the emerging crisis to get rid of the drug as effectively presented in the neo-liberal globalization policies have left. The main goal of this policy in the 1980s, especially after the state has been reducing its share in the economy. Education, health sectors that affect the structure of society, such as withdrawal of the state of neo-liberal policies have become the basic criteria. This process has also reinforce the GATS treaty as. As a result of this transformation, the state purchased from the private sector by the state budget in the amount of educational services is increasing regularly. In this context, the privatization of education today is moving into the governance discourse. Constitutes the process of globalization ideology is neo-liberalism, economic, political, cultural structures and processes of transformation represents a marked.Purpose of working press, neo-liberal globalization in the process of education system's efforts demonstrate how the transformation is defeated.