Kronik aktif Hepatit B ve asemptomatik Hepatit B enfeksiyonlu hastalarda bazal metabolik hızın ve vücut kompozisyonunun değişimi
Longitudinal changes in body composition and basal metabolic rate in patients with chronic active Hepatitis B and asymptomatic Hepatitis B
  1. Tez No: 236546
  2. Yazar: GÖKHAN UNUTMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜDA TEKİN KORUK, DOÇ. DR. CEMİL SERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, HBV, BIA, vücut kompozisyon karekteristikleri, Chronic hepatitis B, HBV, BIA, body composition characterisitcs
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda kronik aktif hepatit B ve asemptomatik hepatit B enfeksiyonlu hastalarda BIA yöntemiyle bazal metabolik hızın ve vücut kompozisyonunun değişiminin saptanması ve bu yöntemin bu grup hastaların takibinde uygulanabilirliğinin araştırılması amaçlandıGereç ve Yöntem: Bu çalışma Ekim 2008 ile Nisan 2009 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğinde takipleri yapılan kronik inaktif HBV enfeksiyonlu 20 hasta ve kronik aktif HBV enfeksiyonlu 22 hasta ile 43 sağlıklı kontrol kişide yapıldı. Çalışma öncesi etik kurul onayı alındı. Hasta bilgileri hasta dosyalarından alındı. BIA yöntemi ile BMR, rezistans ve vücut kompozisyonları (VYO, BCM, ECM, ICW ve TBW) ölçüldü. İstatistiksel analiz yapıldıBulgular: Çalışma grupları yaş, boy ve ağırlık açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark yaratan grup yoktu (p>0.05). Kronik aktif HBV enfeksiyonlu hastalara ve kontrol grubuna göre inaktif hastalarda BMR ortalama 1560 kalori ile yüksek (p0.05). Gruplar VKİ açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık görülmedi (p>0.05). VKİ ile BMR, VYO ve yaş arasındaki pozitif bir ilişki olduğu gözlendi (p0.05). Diğer ölçülen parametrelerden BCM, ECM ve ICW açısından gruplar arasında fark görülmedi (p>0.05).Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçları ile literatür bilgileri değerlendirildiğinde bu grup hastalarda kullanılan yöntemin hastaların izleminde yararlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study was to evaluate body composition and basal metabolic rates in patients with chronic active hepatitis B and asymptomatic hepatitis B by using BIA method and assess the usefulness of BIA method during the follow-up period of these group patientsMethods : Between November 2008 and April 2009, 20 chronic inactive and 22 chronic active HBV patients who had been followed up in Infectious Disease Outpatient Clinic at Harran University Faculty of Medicine were included into the study. Forty-three individuals were selected as the control group. The study was approved by our Institution Ethics Committee. Patient data were obtained using our hospital database. Body compositions (fat mass, BF%, LBM and TBW), resistance and BMR were measured by BIA. Statistical analysis was done using SPSS 11.5Results : There were no differences statistically among study groups in weights, lengths and ages of individuals (p>0.05). BMR of inactive HBV patients were higher (mean value; 1560 cal, p0.05). No differences among body mass index of groups were found (p>0.05). Positive correlation was found between BMI and BMR, BF% (p0.05). We did not find differences among groups in BCM, ECM and ICW (p>0.05Conclusion : In conclusion, these data indicate that BIA method is useful during follow up of patients with chronic active hepatitis B and asymptomatic hepatitis