Spinal anestezi ile yapılan elektif sezaryenlerde farklı miktarlarda kristalloid önyüklemesinin maternal ve neonatal etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of different amounts of crystalloid preloading in elective cesarean sections under spinal anesthesia on maternal and neonatal effects
  1. Tez No: 236604
  2. Yazar: FATMA FAYDACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, spinal anestezi, kristalloid infüzyonu, Cesarean section, spinal anesthesia, crystalloid infusion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Elektif sezaryen operasyonu geçirecek gebelere spinal anesteziye bağlı hipotansiyonu önlemede profilaktik 10, 15 veya 20 mL/kg RL infüzyonuyla yapılan önyüklemenin ve spinal anesteziyi takiben başlanan sabit efedrin infüzyonunun (3 mg/dk) maternal ve neonatal etkilerinin karşılaştırılması amaçlandıTüm gebeler rasgele üç gruba ayrılarak spinal anesteziden önce 15 dk içerisinde 10 mL/kg, 15 mL/kg ve 20 mL/kg olmak üzere RL ile iv önyükleme yapıldıktan sonra spinal anestezi uygulandı. Gebeler supin pozisyona alınır alınmaz üç gruba da iv infüzyonla 3 mg/dk efedrin başlanarak umbilikal kord klemplenene kadar uygulandı. Gebelerin kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB) ve periferik oksijen satürasyonu (SpO2) monitörize edildi. Duyusal ve motor blok seviyeleri kaydedildi. Umbilikal arter (UA) ve vende (UV) kan gazı analizi yapıldı. Yenidoğanın Apgar skorlarıyla hipotansiyona bağlı bulantı- kusma kaydedildiSabit efedrin infüzyonu ile birlikte profilaktik 20 mL/kg RL önyüklemesiyle diğer gruplara göre OAB'de daha az düşme, daha az efedrin kullanımı ve daha iyi 1. dk Apgar skorları saptandı. Grupların demografik özellikleri, maksimum duyusal ve motor blok seviyesi, UA kan gazı değerleri, SpO2 değerleri ve operasyona ait süreler benzerdi. Ancak UV pCO2 değeri 20 mL/kg RL önyüklemesi yapıldığında diğer iki gruba göre düşük bulunduBu araştırmada elektif sezaryenlerde spinal anestezi öncesi 20 mL/kg RL infüzyonu ile birlikte spinal anestezi yapıldıktan sonra başlanan 3 mg/dk efedrin infüzyonunun neonatal parametreler üzerine olumsuz etki yapmadan maternal açıdan daha iyi hemodinami sağladığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Comparison of different amounts of crystalloid preloading in elective cesarean sections under spinal anesthesia on maternal and neonatal effectsWe aimed to compare maternal and neonatal effects of 10, 15 or 20 mL/kg prophylactic preloading with RL infusion and constant ephedrine infusion (3 mg/min) started after spinal anaesthesia for avoiding hypotension due to spinal anesthesia in parturients scheduled to undergo elective cesareanSpinal anesthesia was performed following 10, 15 or 20 mL/kg RL iv preloading in 15 minutes in all parturients randomly allocated into three groups. As soon as parturients turned to supine position, 3 mg/min iv ephedrine infusion was administered until umbilical cord clamping in all groups. Heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP) and peripheral oxygen saturation (SpO2) were monitored. Sensory and motor block levels were noted. Blood gas analysis was performed in the umbilical artery (UA) and vein (UV). Apgar scores, nausea-vomiting due to hypotension were evaluated. Constant ephedrine infusion with 20 mL/kg RL preloading resulted less decrease in MAP requiring less ephedrine with better Apgar scores in 1 min when compared to prophylactic 10 or 15 mL/kg RL preloading. Demographic properties, maximum sensory and motor block levels, UA blood gas analysis, SpO2 measures and operation times were similar among the groups. However, UV pCO2 decreased in the 20 mL/kg RL preloading group versus other groupsWe concluded that prophylactic infusion of 20 mL/kg RL prior to spinal anaesthesia followed by iv infusion of 3 mg/min of ephedrine after spinal anesthesia provided beter maternal hemodynamics without affecting neonatal parameters adversely in elective cesarean sections.