Uzun süreli yüzme egzersizinin sol ventrikül aMLC1 proteini üzerine etkisi
Effects of long term swimming exercise on aMLC1 protein in the left ventricle
  1. Tez No: 236980
  2. Yazar: ÖZGÜR ALAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ş. NAZAN KOŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme egzersizi, egzersiz süresi, kontraktil protein, atrial miyozin hafif zinciri 1, sol ventrikül, Exercise, exercise duration, contractile proteins, atrial myosin light chain 1, left ventricle
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, günlük süreleri farklı iki uzun süreli yüzme egzersizi programının sol ventrikülde atrial miyozin hafif zinciri 1'in (aMLC1) ekspresyonuna yol açıp açmadığının belirlenmesi ve egzersiz süresinin ventrikülde aMLC1 ekspresyon düzeyi üzerine etkisininin incelenmesidir. Çalışmada, 28 adet 4 aylık erkek Wistar sıçan (X: 295.04±42.3gr) kullanılmıştır. Hayvanlar, Kontrol (K, n:10), 75 dk egzersiz (E75, n:8) ve 150 dk egzersiz (E150, n:10) olmak üzere 3 gruba ayrılmışlardır. Üç haftalık alışma evresinden sonra, kontrol grubundaki hayvanlar sadece su stresini yaşamaları için günde 15dk yüzme havuzuna konulurken, E75 grubundakiler günde 75 dk, E150 grubundaki hayvanlar ise 150dk (75dkx2 seans) yüzdürülmüşlerdir. Bu egzersiz programı haftada 5 gün olmak üzere 12 hafta süresince uygulanmıştır. Son egzersiz seansından 48 saat sonra hayvanlar derin anestezi altında iken kalp dokuları izole edilmiş ve analizler yapılıncaya kadar -80ºC dondurucuda saklanmıştır. Sol ventrikül dokusunun aMLC1 ekspresyon düzeyi tek boyutlu jel elektroforezi yöntemi ile belirlenmiştir. Verilerin analizinde Kruskall Wallis Varyans analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0,017). Sonuç olarak, uzun süreli yüzme egzersizi sol ventrikül dokusunda aMLC1 ekspresyonuna yol açmıştır. Egzersiz süresi, sol ventrikülde aMLC1 ekspresyon düzeyini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate whether long term swimming exercise induce atrial myosin light chain 1 (aMLC1) expression in the left ventricle, which is, under normal conditions, expressed only in atria in adult rats. Second aim of the study was to determine the effects of exercise duration on the level of aMLC1 expression in the left ventricule. In this study a total of 28 male Wistar rats (4 month old, body weight X: 295.04±42.3gr) were used. Animals were assigned to one of three experimental groups: Control (C, n:10), 75 min exercise (E75, n:8) and 150 min exercise (E150, n:10). Animals in the control group placed in swimming apparatus for 15 min daily to mimic the stress associated with experimental protocol. Animals in E75 and E150 groups swam for 75min/day and 150min/day, respectively, for 5 days/week for 12 weeks after an adaptation period of 3 weeks. 48 hours after the last exercise session animals were anesthezied, hearts were removed quickly, frozened and stored at -80°C until analysis. In data analysis Kruskall Wallis Variance analysis was used. The level of significance was set as p0,017). As a result, long term swimming exercise resulted in the expression aMLC1 in the left ventricle and exercise duration is a significant factor for the expression level of aMLC1 in the left ventricles.