Bazı amonyum türevi bileşiklerin kuramsal ve deneysel kırmızıaltı ve raman spektroskopileri ile incelenmesi
Study of some ammonium derivative compounds by using infrared and raman spectroscopies
  1. Tez No: 237313
  2. Yazar: HALİL GÖKCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA BAHÇELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Physics and Physics Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızıaltı ve Raman Spektrumları, TMPAC, DTAB, Fitalazon, 2?-Kloroasetanilid, Gaussian 03, DFT, Infrared (IR) and Raman Spectra, TMPAC, DTAB, 1(2H)-Phthalazinone (Phthalazone), 2?-Chloroacetanilide, Gaussian 03, DFT
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, daha önce hiç bir ayrıntılı titreşim hesaplamaları yapılmamış olan ve azot atomunu ihtiva eden trimetilfenil amonyum klorür (TMPAC), dodesiltrimetil amonyum bromür (DTAB), fitalazon ve 2?-kloroasetanilid moleküllerinin, molekül yapıları, titreşim kipleri ve frekanslarını belirlemektir. Aynı zamanda, her bir örneğin kırmızıaltı ve Raman spektrumları, deneysel olarak elde edilmiştir.Bu incelemede, kuramsal hesaplar, Gauss-View molekül görüntüleme programı ve bilgisayarda Gaussian 03 programı kullanılarak yapılmıştır.Taban durumda, söz konusu moleküllerin optimize edilmiş geometrileri (bağ uzunlukları ve açıları) ve titreşim spektrumları 6-31G(d), 6-31G(d,p) ve 6-311++G(d,p) gibi baz takımları olan ab-initio Hartree-Fock (HF) ve yoğunluk fonksiyon kuramı (DFT) yöntemleri kullanılarak hesaplanmıştır.İnceleme altındaki moleküllerin titreşim frekansları için gözlenen ve hesaplanan sonuçların karşılaştırmaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to determine the molecular structures, the vibrational modes and frequencies of trimethylphenyl ammonium chloride (TMPAC), dodecyltrimethyl ammonium bromide (DTAB), 1(2H)-phthalazinone (phthalazone) and 2?-chloroacetanilide molecules contained the nitrogen atom of which no detailed vibrational calculations have been done before. At the same time, the infrared (IR) and Raman spectra of each sample have been obtained experimentally.In this study, the theoretical calculations were carried out by usuing the Gauss-View molecular visualization program and Gaussian 03 program on a personal computer.The optimized geometries (the bond lenghts and angles) and vibrational spectra of the molecules in question in the ground states have been calculated by using ab-initio Hartree-Fock (HF) and the density functional theory (DFT) metods with the basis sets such as 6-31G(d), 6-31G(d,p) and 6-311++G(d,p).The comparisions of the observed and calculated results for vibrational frequencies of the molecules under study have been verified.