Tilapia (Oreochromis niloticus) yavrularının pratik diyetlerinde Koca Fiğ (Vicia narbonensis)'in alternatif protein kaynağı olarak kullanım olanakları
The possibility use of Narbon Bean (Vicia narbonensis) seed as alternative protein source in practical diet of tilapia (Oreochromis niloticus)
  1. Tez No: 237841
  2. Yazar: MAKBULE İLKNUR MEZDEĞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN MURAT BÜYÜKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Narbon bean, Vicia narbonensis, nutritive value, tilapia, Oreochromis niloticus
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Koca fiğ (Vicia narbonensis) Tilapia (Oreochromis niloticus) balıklarının pratik diyetlerinde protein kaynağı olarak kullanılabilirliğini araştırabilmek için labaratuar koşullarında, 80 günlük besi denemesi yürütülmüştür. Koca fiğ diyetlere %10, 20, 30, 40 ısıtlımış (HT1, HT2, HT3, HT4) ve aynı oranlarda ham olarak katılmıştır. (RW1, RW2, RW3, RW4). Bu diyet grupları büyüme parametreleri bakımından balık unu ve soya fasulyesi unu ağırlıklı diyetle beslenen kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Denemede Büyüme Parametreleri bakımından HT1, HT2, HT3, RW1, RW2 diyet grupları ile kontrol grupları arasında fark görülmezken (P>0,05), HT4, RW3 ve RW4 diyet gruplarında büyüme komtrol grubuna göre düşük gerçekleşmişir (P%20) ham Koca Fiğ (Vicia narbonensis) içeren diyetlerle beslenen balıklarda yağ oranı diğer gruplara göre düşük çıkmıştır.Koca Fiğ;in (Vicia narbonensis) tilapia (Oreochromis niloticus) diyetlerine % 20'ye kadar ham %30' a kadar ise ısıtılmış olarak katılması balık büyümesi açısından herhangi bir sakınca yaratmamaktadır.Anahtar Keimeler: Koca Fiğ, Vicia narbonensis, besleme değeri, tilapia, Oreochromis niloticus
Özet (Çeviri)
A 80 day laboratory growth trial was carried out to determine the potential nutritional value of Narbon Bean (Vicia narbonensis) seed as a dietary protein source of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fingerlings. Narbon Bean seed was included in the diets at different levels %10, 20, 30, 40 heat treated and %10, 20, 30, 40 raw for diets (HT1, HT2, HT3, HT4, RW1, RW2, RW3,and RW4 respectively) and the growth parameters of fish feed these diets were compared to fish feed a fish meal and soybean meal based kontrol diet. On the basis of the observed growth parameters control, HT1, HT2, HT3, RW1, and RW2 diets were similar and significantly beter than the other groups (HT4, RW3, RW4). Fish feed diets HT4, RW3 and RW4 showed significantly reduced growth performance compared to that with control diets. Fish feed diets containing higher levels (>20 %) raw of (Vicia narbonensis) seed had significantly lower whole body fat content.Raw Vicia narbonensis seed can be used up to %20 of diet as protein source in diets of tilapia without any adverse effects. However, Vicia narbonensis seed should be heat treated if inclusion rates are to exceed %30 of the diet.