Sulu çözeltiden anorganik tekstil boyar maddelerinin Bacillus subtilis ile biyosorpsiyonunun incelenmesi
An investigation on the biosorption of inorganic textile dyes by Bacillus subtilis from aqueous solution
  1. Tez No: 237926
  2. Yazar: HALE YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ YENİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Bacillus subtilis, Asidik boya, Langmuir, Yalancı-ikinci dereceden hız, Biosorption, Bacillus subtilis, Acidic dye, Langmuir, Pseudo-second order rate
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Bacillus subtlis üzerine Asit Mavi 225 (AM 225) ve Asit Mavi 062 (AM 062)'nin biyosorpsiyonu için batch çalışmaları yürütülmüştür. Çalışılan parametreler başlangıç boya konantrasyonu, başlangıç çözelti pH'ı, adsorban miktarı ve temas süresidir. Denge biyosorpsiyonu için Freundlich ve Langmuir izotermleri uygulanmıştır. Her iki boya için izoterm modeli olarak Langmuir izotermi bulunmuştur. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi pH 1'de ve 25 ? C sıcaklıkta AM 225 ve AM 062 için sırasıyla 89,92 mg g-1 ve 74,51 mg g-1 olarak bulunmuştur. AM 225 ve AM 062'nin biyokütle tarafından taşınması 90 dk içinde dengeye ulaşmıştır. Biyosorpsiyon mekanizmasını incelemek için iki basit kinetik model olan yalancı-birinci-dereceden hız ve yalancı-ikinci dereceden hız eşitlikleri uygulanmıştır. AM 225 ve AM 062'nin biyosorpsiyon hızları yalancı-ikinci-dereceden modele uyduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, batch experiments were carried out for the biosorption of Acid Blue 225 (AB 225) and Acid Blue 062 (AB 062) onto Bacillus subtilis. The operating variables studied were initial dye concentration, initial solution pH, adsorbent dosage and contact time. Equilibrium biosorption data were fitted to Freundlich and Langmuir isotherms. Langmuir isotherm was found to be an optimum isotherm for two dyes. The maximum adsorption capacity for AB 225 and AB 062 were found to be 89.92 mg g-1 and 74.51mg g-1, respectively, at optimum conditions of pH (1.0) and temperature (25oC). The equilibrium time for the removal of AB 225 and AB 062 by the biomass was reached within 90 min. Two simplified kinetic models were tested to investigate biosorption mechanisms in terms of pseudo-first order and pseudo-second order rate equations. The biosorption rates of Acid Blue 225 and Acid Blue 062 were found to be in consistent with the pseudo-second order model.