Küreselleşme ve küresel şirketlerde insan kaynakları yönetimi
Globalization and human resources management in global countries
- Tez No: 239307
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM ALKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Şirket, İnsan Kaynakları Yönetimi, Globalization, Global Company, Human Resources Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küreselleşme kavramı ticaret ve sanayi alanında faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli işletmelerde köklü değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. Klasik insan kaynakları yönetim teknikleri, ulusal şirketler için yeterli çözümler sunsa bile küresel ölçekli işletmelerde yeterliliği tartışma konusu olmuştur. İnsan kaynakları yönetiminin işletmelerin başarılarında üstlendiği kritik rol, uluslararası insan kaynakları yönetimini ortaya çıkarmıştır. Küreselleşme sürecinin yerel işletmelere nazaran, çok uluslu işletmeler açısından farklı bir boyutu olduğunu söyleyebiliriz. Bir açıdan bakıldığında küreselleşme süreci ile birlikte, işletmelerin çok uluslu bir yapıya dönme gerekliliklerinin arttığı söylenirken, diğer bir taraftan bakıldığında ise çok uluslu işletmelerin kendileri doğrudan küreselleşme sürecinde aktif rol oynadıkları görülmektedir. Probleme yanıt verebilmek amacıyla, küreselleşme ve insan kaynakları yönetimi ile ilgili yerli ve yabancı alan yazın taranmıştır. Elde edilen veriler, analiz edilerek açıklama ve yorumlar yapılmıştır. İlk iki bölümde küreselleşme ve küresel şirket kavramları irdelenmiştir. Üçüncü bölümde küresel şirketlerde insan kaynakları yönetimine değinilmiş ve ardından klasik insan kaynaklarından günümüzdeki insan kaynakları uygulamalarına doğru oluşan süreç incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; birçok ülkede faaliyet gösteren küresel işletmelerin, iç ve dış çevrelerinden dolayı örgütsel yapılarında ve yönetsel faaliyetlerinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar ister istemez işletmelerin insan kaynakları yapısına da yansımaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalisation concept has led to major changes in medium-sized and large organizations acting in industry and trade. Even though classic human resources management techniques offer sufficiently successful solutions for local companies, they are incapable of providing effectivity in global ones. The critical role human resources management plays in success of organizations has shown its importance. Globalisation has a different extent for global companies. While it bacomes a necessity for organisations to go multi-national through globalisation, they are acting a catalyst role in globalisation itself. In order to solve the problem, local and international literature has been reviewed. The data mined has been analysed and explanations and interpretations were made. The first two chapters study the globalisation and global company concepts. The third chapter touches on human resources management and its progress from classic to modern approaches. The analysis shows that global companies functioning in different countries have differences in organizational structures and management activities. Consequently, these differences have impact on human resources structure of these organisations.