Bankacılık alanında hizmetiçi eğitimde elektronik dönüşüm ve bir uygulama
Electronic transformation and an applicaton in in service training in banking field
  1. Tez No: 239363
  2. Yazar: ONUR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN WOLFF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Eğitim ve Öğretim, Banking, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: E-eğitim, Hizmet İçi Eğitim, Bankacılık Eğitimi, Human Resource Management, E-Learning, Banking Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 8268
Özet
Bu araştırmada birinci bölümünde insan kaynakları yönetimi tanımı, önemi ve kapsamı içindeki kavramlar ele alınmıştır. İnsan Kaynakları Yönetiminin (İKY) gelişimi ve bugünkü 21.yüzyılın işletmelerinde İKY nin işlevlerini elektronik ortama dönüşümünün sağladığı faydalar üzerinde durulmuştur. İKY'nin işlevlerinden biri olan eğitimin birçok açıdan yaratmış olduğu etkileri görmek ve önemini ifade etmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde bankacılık kavramından, bankacılığın dünyada ve ülkemizde göstermiş olduğu gelişimden, bankaların öneminden, sağlamış oldukları faydalardan ve ekonomiye olan katkıları üzerinde durulmuştur. Ayrıca bankaların birçok farklı özelliğine göre gruplandırılarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise konumuzun özü olan hizmet içi eğitim kavramından, bu kavramın öneminden, hizmet içi eğitim türlerinden, hizmet içi eğitimi zorunlu kılan nedenlerden, ve hizmet içi eğitimin amaçları literatürde araştırılarak açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise elektronik ortamda gerçekleştirilen hizmet içi eğitim, bu eğitimin bir parçası olan teknoloji ve yöntemler üzerinde durulmuştur.Garanti Bankası eğitim birimi yöneticileriyle gelecekte elektronik ortamda gerçekleştirilecek hizmet içi eğitimin, diğer klasik hizmet içi eğitim yöntemlerinin yerini alıp, almayacağına yönelik bir mülakat çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, Bankacılık alanında hizmet içi eğitimde elektronik ortama dönüşümün sonuçlarına yönelik yapılan değerlendirmede, elektronik ortamda öğrenmenin iyi bir destekleyici olabileceğini, sadece teorik bilgilerin aktarılmasında son derece verimli olacağı ama bankacılık alanının insan ilişkileri yönetiminin üzerine kurulu hizmet sektöründe yer almasından dolayı yeterli olamayacağı araştırma tezimin sonuçlarını oluşturmuştur
Özet (Çeviri)
This thesis will consider the development of Human Resource Management and its relation to the electronic environment of the 21.century. It is also about the importance of Human Resource Management to banking in the world and in Turkey specifically. We explained how to use computer-based training (CBT), internet-based tarining and electronic performance support systems. Firms today increasingly rely on video- and internet-based training programs to create ?virtual classrooms?. E-Learning is booming. Both foreign and Turkish literature was reviewed.In the course of researching this study we interviewed executives at Garanti Bank who are in charge of developing personnel. They said that the computer could be useful in training, but it wasn?t enough as personnel relationship are very important in banking.