Application of soft systems methodology to a private hospital in Turkey
Yumuşak sistemler metedolojisinin Türkiye'de özel bir hastanede uygulanması
  1. Tez No: 239470
  2. Yazar: BÜŞRA MÜCELDİLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. GÖKHAN TORLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Action research, creative problem solving, soft problems, soft systems methodology, systems thinking
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez, Peter Checkland tarafından geliştirilen `Yumuşak Sistemler Metodolojisini' ele almıştır. Bu metodoloji problem çözücülere, danışmanlara sosyal ve davranışsal durumlardan meydana gelen tanımlanamayan problemlerle ilgilenmek için kılavuzluk yapar. Bu tez ilk olarak system düşüncelerinin kısa bir özetini ve Yumuşak Sistemler Metedolojisi'nin teorik kısmını kapsamlı olarak ele almıştır. Daha sonra Türkiye'de özel bir hastane vak'a çalışması olarak düzenlenmiştir. Son olarak Yumuşak Sistemler Metedolojisi seçilen özel hastanenin cerrahi bölümlerine uygulanmış, önemli problemler tespit edilmiş ve değişiklikler tavsiye edilmiştir.Anahtar KelimelerYumuşak sistemler metedolojisi, Problem çözme teknikleri, Sistem düşünceleri, Tanımlanamayan problemler, Kültürel Analiz, Mantıksal Analiz
Özet (Çeviri)
This thesis gives an account of the use of problem-solving approach called Soft Systems Methodology (SSM) developed by Peter Checkland. This methodology guides problem solvers/practitioners to deal with ill-defined problems that have social and behavioural aspects emphasising relationships. The thesis initially provides a succinct description of systems thought and a comprehensive theoretical analysis of SSM. Then, it designs a case that highlights the characteristics and the concerns of a private hospital in Turkey. Finally, it applies SSM to the surgical units of the private hospital in which vital problems are revealed and tackled, and the changes in the form of recommendations are made.