Ürün geliştirme takımlarında yaratıcılık ve yenilik yönetimi
Creativity and innovation management in product development teams
- Tez No: 240720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ürün geliştirme, Ürün Geliştirme Takımları, Yaratıcılık, Yenilik, Yenilik yönetimi, Product Development, Product Development Teams, Creativity, Innovation, The Management of Innovation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Bölümü
- Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yaratıcılık ve yenilik güçlü bir rekabet çerçevesinde hayatta kalmanın anahtarıdır. Kalite ve verimlilikle fark yaratma ve rekabet etme dönemi çok gerilerde kalmıştır. Günümüz pazar koşullarında ayakta kalmanın ve başarılı olmanın tek yolu yenilikçiliktir. Bilişim sektöründeki gelişmeler, pazarların genişlemesi, özellikle yenilikçi pazarlarda kapasite sınırının olmamasına veya oldukça yükselmesine neden olmuştur.İşletmeler, böyle bir ortamda rekabette başarılı olabilmek için yeniliğe önem vermek zorundadırlar. Yenilikçi pazarlarda en önemli rekabet aracının yenilik üretmek olduğu unutulmamalıdır.Günümüzde yeniliğin ve ekonomik büyümenin kaynağı olarak firma gösterilmektedir. Bu yeni yaklaşımda, üretimin firma içindeki organizasyonu ve teknik işbölümü sonucu gerçekleşen teknolojik öğrenme ve yenilenme esas alınmaktadır.Bu çalışmada yaratıcılık, çalışanların karakterleri, yeni ürün proje grubunun özellikleri ve yenilik yönetiminin alt bileşenleri olan, grubun örgütsel özellikleri ve yeni ürün projelerinde tepe yönetimin desteğinin yeni ürün başarısı üzerine olan etkileri incelenmiş ve çalışanların karakterleri ile projenin pazardaki başarısı arasında negatif bir ilişki yaratıcılık, grubun örgütsel özellikleri ve tepe yönetimin desteği ile pozitif bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Creativity and innovation, by means of a hard competition, is the key of surviving in the industry. Creating differences in quality and productivity is now an outdated way of competition. At the present-day-market conditions, renovation is the only way to remain strong and become successful. The developments in the information technology, the expansion of the market have caused unspecified market limits and rise.Enterprises should, certainly, give full weight to innovation to get ahead in business. In renovative markets, it mustn?t be ignored that creating innovation is the most important part of the competition.At the present day, the company is accepted as the source of innovation and economic growth. In this new approach, the organisation of the production in the company and technological learning and innovation which is realized with technical division.Have been analysed and a negative interaction has been found between the caracterstics of the working people and the success of the Project in the market; and a positive interaction with creativity, the organisational features of the team and the support of the top management.